Čubrilović: Građani nisu prevareni referendumom | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Čubrilović: Građani nisu prevareni referendumom

Izvor: Srna | Foto: Srna | Datum:01.11.2016.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da nije tačno da Dan Republike više nije republički praznik i istakao da izlaskom na referendum građani nisu prevareni.

Čubrilović je objasnio da je odlukom Ustavnog suda BiH osporen dan praznovanja, 9. januar, a ne Dan Republike, koji je i dalje ostao u Zakonu o praznicima Republike Srpske.

"Narodna skupština je u postupku primjene odluke Ustavnog suda BiH preduzela niz radnji i postupaka koji su uslijedili poslije prvostepene odluke, od upućivanja zahtjeva za preispitivanje, koji je radio tim pravnika, preko sprovođenja republičkog referenduma i donošenja Zakona o Danu Republike, 9. januaru", naveo je Čubrilović.

Tvrdnje opozicije da su prevareni građani, koji su se izjasnili na refrendumu, Čubrilović je ocijenio populističkim i bez jednog valjanog argumenta jer je usvojen zakon u skladu sa onim što su građani odlučili i u kojem jasno piše da je Dan Republike - 9. januar.

Ukoliko Ustavni sud BiH ponovo ospori zakon, Narodana skupština će, kaže Čubrilović, opet pristupiti sprovođenju odluke i činiće to sve dok se ne shvati da je Dan Republike istorijska, pravna, demokratska i politička činjenica.

"U istoriji moderne Evrope nije se desilo da neko nekome bira praznike. Praznike biraju narod ili zajednica iz svoje tradicije i istorije i to je jedino logično i pravedno", poručio je Čubrilović.

Govoreći o priznanjima koje je dodijelila Narodna skupština, Čubrilović je ponovio da je povelje dodjeljivao Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine, koji je smatrao da bar na simboličan način treba odati priznanje pojedincima, koji su 24. oktobra 1991. godine, u vrijeme kada rat u BiH nije bio ni na pomolu, donijeli odluku o formiranju Skupštine srpskog naroda u BiH.

"Odbor je smatrao da na ovaj način može odati priznanje svima koji su doprinijeli stvaranju parlamenta. Pitanje odgovornosti za počinjen zločin je u nadležnosti tužilaštva i sudova za događaje koji su se desili mnogo nakon tog 24. oktobra 1991. godine. Posebno je licemjerno da optužbe stižu i od onih koji veličaju lidera i oficire Armije BiH, koji su, takođe, odgovorni za ratne zločine, a samo su ih biološka smrt ili dvostruki aršini spriječili da ne budu izvedeni pred sud", rekao je Čubrilović.

On je rekao da mu je žao ako je OEBS odlučio da vrati priznanje i istakao da je činjenica da je delegacija OEBS-a u BiH značajno doprinijela razvoju demokratije, parlamentarizma i podržala institucionalno jačanje kapaciteta Narodne skupštine, ali i drugih parlamenata u BiH.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: