NATO promocija u Trebinju: Preko NATO-a brže i u Evropsku uniju | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

NATO promocija u Trebinju: Preko NATO-a brže i u Evropsku uniju

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:22.11.2016.

Saradnja sa NATO alijansom i priključenje ovom savezu ubrzali bi reformske procese u BiH, neophodne za budućnost zemlje u Evropskoj Uniji, jer su traženi standardi u dva saveza komplementarni, rekao je danas u Trebinju britanski ambasador u BiH Eduard Ferguson.

nato4

Govoreći na javnoj diskusiji na temu „NATO i pitanja odbrane“, koju je Ambasada Velike Britanije u BiH organizovala u trebinjskom Domu mladih, on je rekao da cilj ovakvih skupova nije da daju odgovor na pitanje – da li BiH treba da pristupi NATO-u ili ne, već da lokalne partnere upoznaju sa benefitima iz saradnje sa ovom alijansom.

„A benefiti se ne odnose samo na razvoju sposobnosti vaših oružanih snaga – kako bi mogli bolje da vam pomažu u slučaju prirodnih i drugih katastrofa ili prilikom operacija izvan zemlje. Radni odnosi sa alijanskom mogu biti korisni i kod drugih reformi – kao što su vladavina zakona ili efikasna javna uprava, jer te reforme su jednako važne i za NATO koliko i za Evropsku uniju. NATO znanje i stručnost mogu vam pomoći ka vašem putu u EU“, pojasnio je britanski ambasador.

nato3

Ferguson kaže da je upoznat koliko je NATO osjetiljiva tema u Republici Srpskoj, ali i dodaje da to ne treba da bude tabu i nešto o čemu se ne diskutuje – najmanje iz dva razloga.

„Prvi je: ukoliko Republika Srpska jednog dana na referendumu donese odluku o pristupanju NATO alijansi – ta odluka bi trebalo da proitekne iz znanja i razumijevanja onoga šta je NATO danas“, rekao je Ferguson.

Drugi je razlog, dodao je on, činjenica da i druge zemlje regiona imaju aktivne odnose sa alijansom: Albanija, Hrvatska i Slovenija su već članice, Crna Gora je na putu da to postane, a i Srbija razvija svoje odnose sa savezom.

Komandant Štaba NATO-a u Sarajevu brigadni general Žizel Vilc ističe da će bliska saradnja sa ovom alijansom zemlji omogućiti da se kvalitetnije uklopi i sarađuje sa susjednim i drugim zemljama NATO članicama.

nato2

„Ako se prisjetimo poplava koje su 2014. godine pogodile BiH, znate da je tada vojska iz regiona i drugih zemalja došla da pruže podršku BiH i njenom narodu i tada su to mogli lako uraditi – jer su znali kako da rade zajedno. Možda je to i najvažniji benefit koje je stanovništvo ove zemlje imalo“, rekla je Vilcova.

Ambasador Velike Britanije posjetio je danas i Gradsku pravu u Trebinju i, kako kaže, sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem razgovarao o prioritetima nove gradske administracije – razvoju lokalne ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta za mlade.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: