Raspušten Odbor SDS-a u Bileći, na redu je i raspuštanje u Banjaluci | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Raspušten Odbor SDS-a u Bileći, na redu je i raspuštanje u Banjaluci

Izvor: Srpska Cafe | Foto: Srpska Cafe | Datum:26.11.2016.

Veliko „pospremanje“ odbora i kadrova SDS-a koji se nisu proslavili na ovogodišnjim izborima upravo je u toku. U posljednja dva dana raspušteni su glavni odbori ove stranke u Trebinju, Bileći, Novom Gradu, Srpcu, Laktašima, i drugim opštinama, a uskoro bi trebao biti raspušten i odbor u Banja Luci.

Rezultat slika za sds

Posebno interesovane javnosti izaziva upravo najveći grad RS, koji predstavlja moć SNSD-a i njihovog predsjednika Milorada Dodika, a u kojoj je SDS ostvario jedan od najlošijih izbornih rezultata na posljednjim lokalnim izborima.

U Banjaluci su za povjerenike postavljeni predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i potpredsjednik Glavnog odbora stranke Milan Miličević, koji će na kraju i presuditi o daljoj sudbini ovog odbora.

Zamjena za Vulina

– Održali smo već neke sastanke sa mjesnim odborima, a sada slijedi analiza od čijih će rezultata zavisiti i sudbina banjalučkog odbora stranke. Vjerujem da će cjelokupna analiza stanja u odborima stranke biti završena do Nove godine – rekao je Miličević i dodao da još ne zna da li će banjalučki odbor SDS-a biti rekonstruisan ili raspušten jer je potrebno vremena da se sagleda stanje, imajući u vidu njegovu veličinu.

predrag vulin                                                           Predrag Vulin

Kako saznaje portal SrpskaCafe, u Banjaluci će uslijediti niz razgovora u kojima će učestvovati Govedarica, Miličević, novi generalni sekretar stranke Igor Ostojić i banjalučki predstavnici.

– Ova trojka će razgovarati sa predstavnicima 13 područnih odbora stranke, novoizabranim odbornicima, ljudima iz GO SDS Banjaluka, potencijalnim kandidatima koji bi mogli zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Predraga Vulina. Očekujemo da će se analiza završiti do Nove godine, a potom slijedi izbor novog predsjednika – rečeno je za portal SrpskaCafe iz banjalučkog SDS-a.

Naš sagovornik dodaje da najizglednije šanse za preuzimanje ove stranke u Banjaluci ima trenutni poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić, ali da se i dalje ništa sa sigurnošću ne može tvrditi.

davor-sesic-sds                                                              Davor Šešić

– Šešić trenutno ima najviše podrške kada je riječ o članovima ove stranke u Banjaluci, ali to naravno ništa ne mora da znači. Imao je i ove godine, ali miješanjem vrha došli smo do izbora Vulina – navodi naš sagovornik.


Sam Šešić ne želi da komentariše unutarstranačka zbivanja i izbor novog predsjednika u Banjaluci.

Podsjećamo, SDS je samo dvije godine ranije osvojio preko 20 hiljada glasova, čak 12 hiljada više nego na nedavno završenim izborima. Dio je, svojim odlaskom „povukao“ Nenad Stevandić, a gubitak drugog dijela birača se pripisuje donedavnom šefu ove stranke u Banjaluci Ognjenu Tadiću, zatim trenutnom predsjedniku GO SDS Banjaluka Predragu Vulinu, te nedavno sa funkcija razriješenim Vladislavu Babiću, generalnom sekretaru i Jeleni Dabarčić, savjetnici za medije.

Raspuštanje odbora


Milan Miličević, koji je i predsjednik Radne grupe za analizu stanja u odborima SDS-a, istakao je i da uveliko sprovode u djelo odluke i stavove stranačkih organa s ciljem konsolidovanja redova nakon poraza na izborima.

milan-milicevi                                                         Milan Miličević

– Radimo svakodnevno na terenu i širom Srpske razgovaramo sa mjesnim odborima o stanju i na koji način moramo da se krećemo dalje. Jedan broj odbora je raspušten, u njima su imenovani povjerenici i ulazimo u redovnu proceduru unutarstranačkih izbora – rekao je Miličević.

Zbog nezadovoljstva stanjem u Opštinskom odboru SDS-a Srbac, odbor je raspušten, a za povjerenika imenovan član Glavnog odbora SDS-a i poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini RS, Nedeljko Glamočak.

– Stanje u stranci je bilo katastrofalno i ovo je svakako dobar potez stranačkog vrha. Predsjednikom srbačkog SDS-a i dvostrukim neuspješnim kandidatom za načelničku poziciju Rankom Nedićem nezadovoljan je veliki dio odbora i samih članova stranke. I pored velikog pritiska odozdo, Nedić nije želio da se povuče pa je malo nedostajalo da se stranka potpuno razjedini. U prvom planu su bili isključivo lični interesi – ističe za portal SrpskaCafe jedan od članova srbačkog SDS-a, koji je odlično upoznat sa stanjem u ovoj opštini.

I sam Nedić je potvrdio raspuštanje odbora te dodao da je ono proizašlo iz plana konsolidacije stranke na državnom nivou čija prva faza podrazumijeva raspuštanje odbora u lokalnim zajednicama gdje su postignuti rezultati slabiji od očekivanih.

– Ne smije biti nedodirljivih, jer ko god nije postigao očekivane rezultate treba da snosi posljedice. Predložio sam da idemo u radikalne promjene, a ne kozmetičke, jer mnogo stvari ne funkcioniše – rekao je Nedić i dodao da su, između ostalih, raspušteni i odbori u Prijedoru, Novom Gradu, Laktašima i Kneževu.

Novi povjerenik za Srbac, Nedeljko Glamočak, kaže da još nije ušao u problematiku opštinskog odbora, ali da Srbac ima dobre izborne kapacitete, da treba sprovesti korjenite promjene, dovesti nove članove i kadrovski ojačati stranku.

Nedeljko Glamočak                                                        Nedeljko Glamočak

Novoizabrani predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica, odlučio se i na raspuštanje Gradskog odbora SDS-a u Trebinju. Povjerenik će biti izabran za nekoliko dana, a to bi, prema pisanju medija, mogao da bude Andrija Lečić.

Dosadašnji predsjednik SDS-a u Trebinju, Vidomir Begenišić istakao je da je u ovoj stranci bilo svega, pa i grupisanja kadrova SDS-a koji su radili jedni protiv drugih, ali da analiza tek slijedi.

Osim trebinjskog odbora SDS-a, raspušten je i bilećki. Očekuje se da povjerenik SDS-a za Hercegovinu bude Dragan Ćuzulan.

I Opštinski odbor SDS-a u Novom Gradu raspušten je zbog loših rezultata na proteklim lokalnim izborima. Do sprovođenja izbora u opštinskom odboru za povjerenika je imenovan Igor Ostojić, generalni sekretar SDS-a.

Posljednja raspuštanja su samo početak. Koliko je poznatno novinarima portala SrpskaCafe u narednom periodu će doći do raspuštanja velikog broja odbora. Posebno razočarenje unutar SDS-a izazvali su rezultati u Prnjavoru i Gradišci, ali i mnogim drugim mjestima.

Unutarstranački izbori u SDS-u biće održani od 1. februara do 30. aprila naredne godine.

Za razliku od uključenosti u niz aktivnosti u vlastitim redovima, predstavnici partija okupljenih oko Saveza za promjene već mjesecima nisu imali zajednički sastanak, a još uvijek je nepoznanica da li će uskoro do njega i doći. Pojedini mediji ističu da je SzP na „”klimavim nogama”, da ih trenutno uspjevaju okupiti samo izjave predsjednika RS Milorada Dodika, te da im prijeti raspad.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: