Dodik: Odgovornost - biće ključna riječ u funkcionisanju Vlade i javnog sektora (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik: Odgovornost - biće ključna riječ u funkcionisanju Vlade i javnog sektora (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:24.12.2022.

Vlada Republike Srpske u najskorije vrijeme biće kompletirana. Dado Dogan i Dragoslav Kabić koji su, zbog saobraćajnih nezgoda u kojima su ranije učestvovali, tek izabrani podnijeli ostavku- dobiće nasljednike. Resor porodice omladine i sporta pripada Socijalističkoj partiji, dok će umjesto Dragoslava Kabića, Gradski odbor SNSD-a Prijedor predložiti ministra rada i boračko-invalidske zaštite, najavio je predsjednik Republike i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Poručio je da će odgovornost biti ključna riječ u funkcionisanju republičke Vlade i javnog sektora Srpske.

Nemaju ni jednu zakonsku prepreku da obavljaju minstarske funkcije na koje su izabrani. Zbog moralne, su, ipak podnijeli ostavke. Dado Dogan i Dragoslav Kabić zbog greške ili nepažnje stare i četvrt vijeka, ispoštovali su sankcije pravosuđa. Ali i potpisali istupnicu iz novoformirane Vlade. No, ostaju uvaženi članovi društva. I partija koje su ih predložile. Ne bez razloga. Dragoslav Kabić, tek punoljetan pristupio je Vojsci Republike Srpske. Do posljednjeg dana bio je učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata, dokazani patriota, društveno- odgovorna i visoko moralna osoba, posvećena Srpskoj.

- Mislim da smo pretjerali u osudi tih ljudi jer su oni već izdržali svoje kazne oni su odužili ono što su morli i mislim da bi trebali da prestanemo da pominjemo njihova imena u tom kontekstu. Kabić će ostati veoma važan čovjek i u našoj partiji i ja ću se potreuditi da tamo gdje zakon dozvoljava bude važan rukovodilac resora - poručio je Dodik.

Nakon što su Dogana i Kabića "okačili" na stub srama zbog nečega što se svim učesnicima u saobraćaju može desiti, pojedinci su se okomili i na novoizabranog ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojana Vipotnika - dijete iz mješovitog braka - Hrvata i Srpkinje. Drznuli se da manipulišu njegovom nacionalnom pripadnošću. Iz Ujedinjene Srpske, čiji je Vipotnik član oštro odgovaraju.

- Mi smatramo da je to kvalitet jer se u toj kući slave oba Božića i oba Vaskrsa. Dirati u to, na svu sreću ima malu djecu od jedne i tri godine pa neće da pate radi svega toga, ali to je primitivno prljavo i morbidno - istakao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Vrijeme je da se počnu uvažavati ljudski kvaliteti, i da se prestane sa pravljenjem afera i tamo gdje ih nema, poručili su predsjednici Republike i Republičkog parlamenta. A da li će "afera" biti u najavljenoj analizi odgovornosti zaposlenih i imenovanih u javnom sektoru!? "Kroz prste" se neće gledati nikome.

- Imaju sedam dana direktori u javnim preduzećima da to završe a nakon sedam dana lete oni. A mi ćemo napraviti sistem kontrole koje će pokazati u svakom preduzeću na koji način se to dešava. Ne znam koliko toga je činjeno, postoji velika priča o tome, evo sačekajmo sedam do deset dana pa ćemo vidjeti - dodao je Dodik.

Oštra osuda neodgovornih pojedinaca u javnom sektoru stiže i od predsjednika DEMOS-a. Nedeljko Čubrilović vjeruje da u redovima te stranke nema onih koji primaju plate a ne rade, ili se ne pojavljuju na radnim mjestima.

- Neko u ovo vrijeme kad je posao svakome važan da se vodi na poslu a ne dolazi na posao zaista je to i neozbiljno i neodgovorno i osuđujem to. Ukoliko se pokaže da u mom budućem radu ili angažovanju bude takvih sigurno njima mjesta neće biti u mom okruženju - naglašava Čubrilović.

Ministri i direktori republičkih uprava i upravnih organizacija dobili su zadatak da do 31. decembra raskinu ugovore o radu sa svim licima koja se vode kao zaposleni, a ne pojavljuju se na radnim mjestima. O ovoj pojavi republičke institucije reagovale su po saznanju. Zvaničnici vjeruju da je riječ ipak o sporadičnim slučajevima.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: