Petrović: Vukanović nekompetentan za energetske teme | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Petrović: Vukanović nekompetentan za energetske teme

Izvor: Herceg TV | Datum:06.01.2023.

Nosilac liste „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović, održao je konferenciju za novinare u Trebinju, na kojoj je govorio o, kako navodi, kriminalnim radnjama u Elektroprivredi Republike Srpske (ERS). Vukanović je predstavio javnosti krivičnu prijavu protiv određenih predstavnika vlasti i rukovodilaca ERS-a, a kao glavni razlog navodi se odluka ERS-a da Hidroelektrana Mrsovo, u opštini Rudo, pređe u vlasništvo mješovitog holdinga. Takođe, Vukanović je najavio proteste u Trebinju ispred zgrade ERS-a, 11. januara u 12.00 časova, te šetnju prema ostalim institucijama poput Palate pravde i upravne zgrade HET-a. Još jedan razlog protesta je, kako Vukanović navodi, enormno poskupljene električne energije.


Uz brojne optužbe i uvrede na račun rukovodilaca Elektroprivrede, Vukanović je naveo da će u slučaju „Mrsovo“ ERS izgubiti oko 200 miliona maraka.

Gradnja pomenute hidroelektrane započeta je prije više godina, a cilj Elektroprivrede je da preuzme i realizuje projekte koji će osigurati dugoročnu energetsku stabilnost Republici Srpskoj i donijeti mnogobrojne benefite opštini Rudo, koja spada u izrazito nerazvijene opštine.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović kaže da je Nebojša Vukanović poznat narodu po populističkim pričama, dizanju tenzija, pravljenju slike spasioca i žrtve u isto vrijeme.

„Mislim da je Vukanović čovjek sa kojim bi se morali pozabaviti ozbiljni psihijatri, a da je nekompetentan, to apsolutno potvrđujem iz svih uglova, da nema ni diplomu fakulteta, i to je lažirao, i on ne može da komentariše ništa u vezi sa energetikom. Dok sam direktor ERS-a, njemu izjavu neću dati, jer on to zloupotrebljava, spinuje, i pravi „igranke“ i time zabavlja ljude koji ne žele da uđu u srž.“ – rekao je Petrović.

Luka Petrović navodi da ERS nije pred privatizaciju i raspad, te da nikada nije bilo više investicionih poduhvata, a sve u želji za energetskom stabilnošću za dugi niz godina, u vremenima kada u svijetu vlada sve veća energetska kriza i poskupljenja.

Apsolutno smo opredijeljeni da koncesije koje su davane a nisu realizovane, a već smo nekolike takve kupili, i koncesije koje su u toku i nisu završene iz nama nepoznatih razloga, možemo kupiti navodi Luka Petrović. Međutim, ukoliko želite da kupite koncesiju, u ovom slučaju Hidroelektranu Mrsovo u Rudom, vi morate da uradite procjenu. Potrebna je studija opravdanosti za takav projekat, a studija koju smo mi uradili za HE Mrsovo govori nam da se ta investicija isplaćuje za manje od 10 godina dodaje Petrović.

„Da li da takvu investiciju pustimo da trune, i dođemo u zavisnost da kupujemo energiju od drugih po neuporevido višim cijenama od domaćih, ili da imamo svoju energiju koja će nam se isplatiti za par godina a koristićemo je više od 50 godina?“ Cilj je jedan, napraviti nezavisnu i stabilnu Elektroprivredu Republike Srpske zaključuje Petrović.

„Sve insinuacije i manipulacije koje radi Nebojša Vukanović godinama, mislim da su opšte prepoznate i da građani Trebinja to znaju. Nema djela iza sebe, ali ima jezik, i to je dobro upotrijebio, nažalost. Znate da od 2012. godine do danas, oko njega nema istih ljudi koji su tada sa njim krenuli u političku borbu. Svi su vremenom otpadali. On nema partiju nego listu koju formira kada hoće i kako hoće i time zloupotrebljava ljude promovišući svoje slobodarstvo koristeći sve ljude oko sebe.
On će imati probleme prilikom određenih unutarpartijskih polemika kada bude napravio gradski, ili glavni odbor . Sve njegove krivične prijave su pale. Presuđen je za iznošenje laži i neistina, a i ovoga puta će to tako proći, jer Vukanović nije u temi, a kada određenu temu okrenete poput ove sada, to se može „progutati“, međutim nije istinita.“

Generalni direktor ERS-a dodao je da su pri kraju aktivnosti oko HE Dabar, vjetroparka Hrgud, solarne elektrane na zubačkom platou, HE Bileća, elektrana na Bistrici, te aktivnosti oko izgradnje projekata sa Srbijom poput HE Buk Bijela.

Što se tiče povećanja cijena električne energije, Petrović navodi da su u svim zemljama okruženja uvedene blok tarife, te da je za to Regulatorna komisija za energetiku dala zeleno svjetlo. Istina je da će računi onim koji budu trošili manje biti niži, a onima koji troše preko 1500KWh, računi će biti viši. ERS rapolaže podacima koji govore da prosječna porodica potroši do 900KWh, i to u zimskim mjesecima prilikom grijanja na električnu energiju.

Luka Petrović zaključuje da opština Rudo godinama čeka na završetak projekta HE Mrsovo. U pomenuto preduzeće moglo bi se zaposliti više od 60 radnika, a opština bi na nivou godine dobijala značajna finansijska sredstva.

„Zašto ovakav projekat ne bi preuzela Republika Srpska umjesto bilo koje strane države“, upitao je Petrović.
„Ja lično mislim da Vukanović ima frustracije i opsjednutost Lukom Petrovićem, tako da ne sumnjam da će se i u narednom periodu baviti mojom ličnošću.“

 


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: