Višković: Pritisci na Republiku Srpsku ne prestaju | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Višković: Pritisci na Republiku Srpsku ne prestaju

Izvor: Glas Srpske | Datum:26.02.2023.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je potrebno zadržati ustavno-pravni položaj Republike Srpske i oduprijeti se svim pokušajima oduzimanja njenih nadležnosti, koje su garantovane Dejtonskim mirovnim sporazumom, čiji je sastavni dio i Ustav BiH.
 

- Politički nasrtaji i pritisci na Republiku Srpsku ne prestaju i ne očekujemo da će prestati. Naše je da se borimo. Naše je da istrajemo samo na poštovanju Ustava - naglasio je Višković.

Premijer Republike Srpske naveo je da i predstavnike drugih zemalja koji zagovaraju promjenu Ustava BiH na štetu Srpske, pita da li bi bilo moguće u njihovim zemljama nešto uraditi što nije u skladu sa najvišim pravnim aktom.

- Oni tada svi zaćute. Mi nismo nikakvi separatisti i loši momci. Mi smo samo legalisti. Ono što bi svagdje na svijetu moralo biti pozdravljeno, tražimo da se poštuje Ustav, ništa mimo toga. Šta je naša greška? Što tražimo da se poštuje Ustav zemlje u kojoj živimo? - upitao je Višković.

On je rekao da Republika Srpska i njeni predstavnici nemaju ništa protiv nadležnosti BiH koje su propisane Ustavom i da sve mimo toga može biti samo stvar dogovora i konsenzusa svih konstitutivnih naroda.

- Sva druga nametanja i pritiske neće dopustiti aktuelna vlast. Predsjednik, srpski član Predsjedništva i predsjednik Vlade neće dopustiti da se bilo šta u BiH uradi na štetu Republike Srpske - naglasio je Višković.

Premijer Republike Srpske je istakao da se neće odustati od zahtjeva za poštovanjem izvornog Dejtona, te naveo da je Republika Srpska nezaobilazan faktor u odlučivanju, što pojedini žele narušiti idejom o "duhu a ne slovu Dejtona", što je neprihvatljivo.

- Mi se nismo slučajno našli u Dejtonskom sporazumu i Aneksu četiri, odnosno Ustavu gdje se jasno navodi Republika Srpska kao nezaobilazan faktor. Slovo je ono što je priznato, a mi tražimo poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma. Ako je nešto zastarjelo i trebalo bi mijenjati, propisana je procedura. Ne može se ništa mijenjati pod prisilom i jednostrano - istakao je Višković.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: