Stranke u Republici Srpskoj danas potpisuju zajedničku izjavu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Stranke u Republici Srpskoj danas potpisuju zajedničku izjavu

Izvor: una tv | Datum:24.04.2023.

Podsjećamo, sadržaj izjave je dogovoren na sastanku u petak, kojeg je sazvao predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Predstavnici političkih stranaka u Republike Srpske, danas bi u 15 sati u prostorijama Narodne skupštine RS trebali potpisati zajedničku izjavu kojom se tretira državna imovina, ali i niz drugih pitanja.

Podsjećamo, sadržaj izjave je dogovoren na sastanku u petak, kojeg je sazvao predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik.

 
Pitanje imovine
"Republika Srpska je odlučna da pitanje imovine neće biti razmatrano u Predstavničkom domu parlamenta BiH jer bi to značilo da je titular imovine BiH, što nije tačno", rekao je Dodik nakon sastanka u petak.

U ovom nacrtu izjave, potpisnici su konstatovali da traže sazivanje posebne sjednice NSRS na kojoj bi se raspravljalo i donijela odgovarajuća odluka o postupcima organa Republike Srpske i predstavnika RS u državnim institucijama.

Potpisnici se, potom, u tački tri ove izjave pozivaju na Dejtonski sporazum i Aneks 2 po kojem, kako tvde, "BiH ne posjeduje teritoriju nego samo vanjsku granicu".

Nadalje, u nacrtu izjave obavezuju se političari iz Republike Srpske da predlože Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Definisanje granične linije
Pozivaju potpisnici izjave, potom, svjedoke Dejtonskog sporazuma da reaguju na "pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma". U protivnom će, kako piše u tački sedam "Republika Srpska zadržati pravo da konačno odluči o svom budućem statusu".

Izjavom se nalaže sudijama Ustavnog suda BiH iz RS da obustave rad u toj instituciji sve dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Zadužuje se Vlada RS da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH", navedeno je, između ostalog u nacrtu izjave.

"Entitetske granice"
Tačka koja je izazvala najviše zabrinutosti u javnosti, je ona u kojoj se "obavezuje MUP RS da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koje će vršiti nadgledanje granice između entiteta", piše Avaz.

Također, naveli su da će RS, posebnom odlukom NSRS, ukinuti nadležnosti Suda BiH i Tužilaštva BiH, ali da ostaju privrženi misiji EUFOR-a "Althea" ali uz uslov da ne dođe do povećanja broja vojnika.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: