Dodik: Do petka do 12 časova Ustavni sud da ukine odluku (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik: Do petka do 12 časova Ustavni sud da ukine odluku (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:20.06.2023.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Ustavni sud treba da do petka do 12 časova ukine odluku kojom je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija.

Istakao je da će zakazati posebnu sjednicu NSRS u utorak 27. juna, na kojoj će se donijeti, kako kaže, zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda na prostoru Srpske.

- Mi taj zakon već imamo izrađen i lako ćemo ga donijeti - naveo je Dodik.

Istakao je da Republika Srpske zahtjeva da se donese odluka da se neće odlučivati o bilo kom pitanju ili bilo kojoj proceduri sve dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Ukoliko to ne bude do petka u 12.00 časova, Dodik je rekao da su učesnici današnjeg sastanka dogovorili da će predsjednik zatražiti savjetodavno mišljenje Ustavnog suda Srpske o nastaloj situaciji i položaju Srpske i svojim savjetodavnim pravnim mišljenjem preporučiti pravno ponašanje.

Istakao je da je odluka Ustavnog suda BiH i izmjeni Pravila o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija dio podmuklog plana uništavanja Republike Srpske.

Istakao je da Ustavni sud nema dobre namjere prema Srpskoj i ruši odluke o konstitutivnosti naroda

- Ustavni sud se ponaša bahato i antisrpski. Smatramo da je ovo antiustavno i antidejtonsko ponašanje Ustavnog suda BiH - naveo je Dodik.

Dodik je rekao da će se političkim sredstvima zaštititi prava.

- To ne znači izlazak iz BiH već povratak na Dejtonski mirvni sporazum. Sve činimo sa direktnim uvjerenjem, jer sve što se radi je priča da se Republici Srpskoj otme imovina, a bez imovine nema Republike Srpske - naveo je Dodik.

On je rekao da je dogovoreno da će ukoliko se ova situacija ne raščisti da će biti odlučni, te da je razgovarano o tome da Vlada pripremi odluke o isplati plata zaposlenim u institucijama BiH.

Sastanku su prisustvovali srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković, te ministri u Vladi Srpske.

Pozivu su se odazvali predsjednici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Srpskoj lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Socijalističke partije Petar Đokić, Narodne partije Srpske Darko Banjac, Demosa Nedeljko Čubrilović, Socijalističke partije Srpske Goran Selak i Narodnog demokratskog pokreta Bojan Šapurić.

Predstavnici opozicije se nisu odazvali na sastanak.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH saopštio je juče da je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: