Vijeće naroda o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Vijeće naroda o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa

Izvor: RTRS | Datum:04.07.2023.

Vijeće naroda Republike Srpske razmatraće danas u Banjaluci Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske u vezi sa odlukom o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka.
 

Na dnevnom redu je i odluka o izboru člana komisije za žalbe u vezi sa odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, najavljeno je iz Vijeća naroda.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je Srni da klubovi Srba, Hrvata i ostalih smatraju da u vezi sa ova dva akta nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bilo kog naroda koji živi na prostoru Republike Srpske.

Ona je rekla da su tri delegata u Klubu Bošnjaka iz SNSD-a bili protiv pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali da je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pokrenulo pet delegata iz SDA, SDP i Stranke zelenih koji imaju većinu u tom klubu.

- U Klubu Bošnjaka smatraju da postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa pomenuta dva akta. Nije nam poznato šta će oni sutra raditi na sjednici Vijeća naroda, da li će ići u dalju proceduru ili će poštovati odluku Kristijana Šmita - pojasnila je Golićeva.

Prema njenim riječima, oni mogu povući odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa i izjasniti se da poštuju Šmitovu odluku ili da idu u dalju proceduru, što bi značilo da ne poštuju odluku Šmita.

Golićeva je rekla da se u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske još nisu izjašnjavali o Zakonu o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

Sjednica Vijeća naroda zakazana je za 12.00 časova u prostorijama Vijeća. Na njenom početku biće omogućeno uzimanje kadrova, a po završetku je predviđeno saopštenje.

Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici krajem juna usvojila po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, rekao je ranije da je "odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske".

Kristijan Šmit nije izabran za visokog predstavnika jer nije dobio saglasnost Savjeta bezbjednosti UN, kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom zbog čega ga Republika Srpska ne priznaje.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: