Stevandić:Ne može biti pokrenut krivični postupak protiv narodnih poslanika | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Stevandić:Ne može biti pokrenut krivični postupak protiv narodnih poslanika

Izvor: Glas Srpske | Datum:04.07.2023.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da niko ne može da protivno Ustavu Republike Srpske pokrene krivični postupak protiv narodnog poslanika zbog davanja glasa ili izraženog mišljenja u parlamentu, što i jeste poslanička dužnost i obaveza.


 
Povodom netačnih i zlonamjernih izjava u javnosti koje se odnose na imunitet narodnih poslanika, Stevandić je rekao da Ustav Republike Srpske, kao najviši pravni akt, propisuje da narodni poslanici neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini.

-Poslovnikom Narodne skupštine definisana je obaveza poslanika i u kom slučaju ih štiti imunitet - naveo je Stevandić.

On je podsjetio da je institut imuniteta narodnih poslanika normiran članom 73 Ustava Republike Srpske i Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine.

-Članom 111 stav jedan Poslovnika precizirano je da poslanici uživaju imunitet od dana potvrđivanja mandata do dana utvrđivanja prestanka mandata u Narodnoj skupštini, u skladu sa zakonom, a stavom dva navodi se da poslanici neće biti krivično ili građanski odgovorni za izraženo mišljenje ili davanje glasa ili za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini - rekao je Stevandić.

On je naglasio da u Poslovniku jasno piše da se poslanici mogu pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru svojih dužnosti u Narodnoj skupštini.

Kristijan Šmit rekao je da je “odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske”.

On je dodao da će izmijeniti i Krivični zakon BiH tako što će se radnje kojima se, kako kaže, narušava ustavni poredak BiH tretirati kao krivično djelo.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: