SLIJEDI APELACIJA SAVJETU BEZBJEDNOSTI UN ZBOG LAŽNOG PREDSTAVLJANJA ŠMITA | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

SLIJEDI APELACIJA SAVJETU BEZBJEDNOSTI UN ZBOG LAŽNOG PREDSTAVLJANJA ŠMITA

Izvor: SRNA | Datum:10.07.2023.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović rekao je da će Republika Srpska institucionalno braniti svoja prava i da će biti upućena apelacija Savjetu bezbjednosti UN zbog predstavljanja Kristijana Šmita za visokog predastavnika iako nije imenovan prema procedurama.


Petrović je naglasio da Šmit nije legalan jer nije izabran u Savjetu bezbjednosti UN.

"Mi ćemo sigurno uputiti apelaciju i Savjetu bezbjednosti UN zašto se čovjek predstavlja kao visoki predstavnik koga oni nisu imenovali. Obratićemo se i NJemačkoj, koja ima svog državljanina koji hoda po našoj teritoriji i pokušava da nameće zakone silom", rekao je Petrović.

On je istakao da Republika Srpska ima svoje institucije, koje rade svoj posao.

"Veoma je važno da institucije rade svoj posao. Od Dejtona konstinuirano postoje pritisci na Republiku Srpsku i njene institucije. Poslije ovakvih odluka Ustavnog suda BiH, pokušavaju narušiti institucije Srpske. Najvažnija institucija Srpske je Narodna skupština jer su tu narodni predstavnici koji usvajaju zakone. Gdje bi drugo mogli biti usvajani zakoni", rekao je Petrović za RTRS.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje poslije odluka Šmita i Ustavnog suda BiH šta bi to bilo vlasništvo Republike Srpske.

"Krenite samo od `Elektroprivrede Republike Srpske`. Mi ne bismo mogli raspolagati vodama. Mi već imamo udar na zamljište Srpske. Mi ne bismo imali šume. Nakon toga dolazi do razgradnje institucija koje su građene 27 godina. I kada bismo razgradili institucije, imali bismo samo naziv Republike Srpska", rekao je Petrović.

On je istakao da je zato Srpska primorana da se institucinalnano bori.

"Primorani smo da objašnjavamo da visoki predstavnik nije legalan jer nije izabran prema procedurama koje su previđene Dejtonskim sporazumom. Mi imamo insitucije, želimo da zadržimo njihovu snagu, želimo da zadržimo sve što pripada Srpskoj - i zemljište i vodu i šume, osim kasarni koje su proglašene od strateškog značaja i kojima upravljaju Oružane snage BiH. A neko to sada želi da sruši", rekao je Petrović.

On je poručio da je Republika Srpska primorana da donosi zakone, da ih objavljuje u svom službenom glasniku i da čuva ono za šta borci Republike Srpske dali svoje živote. 


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: