Opozicija za istim stolom, da li je Jeleni Trivić oprošteno | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Opozicija za istim stolom, da li je Jeleni Trivić oprošteno

Izvor: hercegovinapress | Datum:25.07.2023.

Predstavnici SDS-a, PDP-a, Pokreta za pravdu i red i Narodnog fronta uskoro bi trebalo da sjednu za isti sto, potvrđeno je za „Nezavisne novine“.

To će biti prvi zajednički sastanak svih stranaka opozicije otkako je Jelena Trivić napustila PDP i osnovala svoju stranku.

Da li je Trivićevoj oprošteno što je sa sobom odvela dio članstva SDS-a i PDP-a, među kojima i dva narodna poslanika? Da li to može ostati po strani kako bi se postigao zajednički cilj koji promoviše opozicija, a to je borba protiv aktuelne vlasti ili su „grijesi“ Trivićeve neoprostivi, znaće se u narednih 10-15 dana, kada bi trebalo da bude održan sastanak, koji će inicirati SDS.

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, smatra da se dogovori mogu postići samo zajednički.

Stavove liderstva u opoziciji SDS je nametnuo i nedavno, jer su na krsnoj slavi okupili Branislava Borenovića, Nebojšu Vukanovića, ali i Jelenu Trivić.

„U narednih desetak ili petnaest dana sazvaćemo sastanak u Banjaluci. Smatram da je to neophodno, jer imamo zajednički cilj, a to je svrgavanje ovog režima. Gospođa Trivić će biti pozvana“, poručio je Miličević, koji je, podsjećanja radi, zamjerio Trivićevoj kada je u njenu stranku otišao poslanik SDS-a Aleksandar Trninić, nazvavši taj potez „crvenom linijom“ preko koje neće preći.

Ni Nebojša Vukanović, lider Pokreta za pravdu i red, nema ništa protiv zajedničkog sastanka. Kaže da njegova lista neće zatvoriti vrata Trivićevoj.

„Ona sigurno ima određeno uporište u javnosti i svoj legitimitet treba da dokaže na izborima. Ali, gospođa Trivić nije u nekoj kohabitaciji sa Dodikom. Naravno da treba preispitati i postaviti neke jasne principe na kojima se može sarađivati, a prije svega to je tamo gdje postoje jasne indicije za simbiozu opozicije i vlasti. Takođe, kao uslov ćemo tražiti i da se utvrde međusobni odnosi između opozicionih stranaka“, rekao je Vukanović.

I PDP je za dogovor, poručuje Igor Crnadak, potpredsjednik ove stranke.

„Prije nekoliko mjeseci rekao sam da opozicija mora ostaviti sa strane sve nesuglasice i dogovoriti se kako da se pobijedi režim koji je neprijatelj svih građana Republike Srpske. Moramo imati stav prije, a ne poslije izbora“, rekao je on.

Poziv na sastanak neće odbiti ni Jelena Trivić. Ona je za „Nezavisne novine“ poručila:

„Narodni front je beskompromisna opozicija režimu i svakoj aktivnosti čiji je cilj slom režima ćemo se odazvati i dati svoj puni doprinos.“

A dok do sastanka i zvanično ne dođe, Trivićeva se suočava sa prvim problemima u stranci. Aleksandar Trninić napustio je Front, nepuna dva mjeseca nakon što je izabran u Glavni odbor. Svoje djelovanje, kako je rekao za „Nezavisne“, nastaviće kao samostalni poslanik.

„Vođenje, kadrovska politika i forsiranje nekih ljudi, a zanemarivanje drugih, to je jedini razlog zbog kojeg sam izašao. Imali smo jedan dogovor, ali to nije ispoštovano“, kaže Trninić, koji na pitanje o kakvom dogovoru je riječ, poručuje:

„Ne bih o tome, nije sve ni za priču.“

Na našu konstataciju da javnost želi da zna zašto narodni poslanici svakih nekoliko mjeseci mijenjaju stranačke dresove, Trninić ističe da on nije tzv. preletač.

„Prešao sam iz svojih ubjeđenja, a ne zbog novca ili pozicija, kao neki drugi poslanici. Smatrao sam da Narodni front može biti formula kako da se dođe do pada ovog režima, ali očigledno da nisam dobro procijenio. Isto je bilo i sa SDS-om“, naveo je Trninić, kome, podsjećanja radi, ovo nije prvi put da ovako mijenja stranačke dresove. On je kao odbornik SDS-a u Laktašima 2020. godine prešao u SPS, da bi se potom vratio u SDS.

U razgovoru za „Nezavisne novine“ Trninić tvrdi i da situacija u stranci na čijem je čelu Jelena Trivić nije najbolja, a na pitanje da li su mogući novi odlasci, odgovara:

„Nema sukoba, ali ima neslaganja. Moguće da bude napuštanja, ali neću da licitiram imenima, niti bih da rušim nešto“, rekao je on.

Jelena Trivić demantuje da postoje bilo kakve nesuglasice.

„Sa Trninićem se nismo slagali konceptualno u načinu djelovanja, dizanja Narodnog fronta, ništa više tu ne bih dodala ni oduzela“, poručila je Trivićeva prije nekoliko dana za „Nezavisne novine“.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: