ŠAPURIĆ: BEZREZERVNA PODRŠKA DODIKU I NJEGOVIM ODLUKAMA | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

ŠAPURIĆ: BEZREZERVNA PODRŠKA DODIKU I NJEGOVIM ODLUKAMA

Izvor: HERCEG TV | Datum:11.08.2023.

Narodni demokratski pokret /NDP/ izražava bezrezervnu podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku čvrsto vjerujući u ispravnost odluka koje je donio i koje su verifikovane u Narodnoj skupštini Srpske, izjavio je predsjednik NDP-aBojan Šapurić.


Govoreći o optužnici koju je Tužilaštvo BiH danas podiglo protiv predsjednika Republike  Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, Šapurić je naglasio da su oni koji su protivpravno napadali ustavni poredak SFRJ i vršili nasilnu secesiju od države, dobili još jednu satisfakciju.


"Trideset jednu godinu kasnije, isti oni koji su tada ćutali na neustavnu i nasilnu disoluciju te zemlje, danas pokušavaju da optuže Republiku Srpsku i njene izabrane predstavnike za nepostojeće secesionističke namjere i tobožnji napad na ustavni poredak dejtonske BiH", naglasio je Šapurić, saopšteno je iz NDP-a.


On je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske svojim odlukama dala legitimitet Dodiku da postupi onako kako je postupio i da kao predsjednik Republike zaštiti njenu poziciju zagarantovanu Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. "Međutim, insistiranje na poštivanju slova Ustava očigledno je, prema mišljenju instruisanog tužilaštva, bilo inkriminišuće po Dodika. Stavlja mu se na teret što nije poštovao odluke posrnulog njemačkog političara i bivšeg ministra poljoprivrede te zemlje Kristijana Šmita", istakao je Šapurić.


Prema njegovim riječima, utisak je da je u svemu neuspješni Šmit odlučuo biti "uspješan" u tronacionalnoj zajednici BiH tako što se pokušava nametnuti kao lažni visoki predstavnik međunarodne zajednice. "Budući da se volja te iste međunarodne zajednice, odnosno Savjeta bezbjednosti UN, artikuliše kroz adekvatne i obavezujuće pravne akte i odluke, nije jasno kako su i zašto tužilačle strukture postupile po nalogu nepostojećeg visokog predstavnika i podigle optužnicu protiv legalno izabranog predsjednika Republike Srpske", rekao je Šapirić. On je naglasio da je vlast Republike Srpske uzalud tražila validnu odluku koja bi potvrdila Šmitov legalitet, ali da takva odluka nije stigla sa Ist Rivera.
"Zato je stigla današnja optužnica, koja nije samo optužnica protiv Dodika lično, nego u njoj prepoznajemo elemente optužbe protiv cijelog srpskog naroda kojima smo tako često svjedočili u posljednjoj deceniji prošlog vijeka", naglasio je Šapurić.

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita, potvrđeno je Srni u ovom tužilaštvu. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: