Luka Petrović: Pokušaj destabilizacije Srpske neće uspjeti | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Luka Petrović: Pokušaj destabilizacije Srpske neće uspjeti

Izvor: HERCEG TV | Datum:16.08.2023.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović za Herceg televiziju govorio je o udarima na vlast Republike Srpske, te podizanju optužnice protiv predsjednika RS Milorada Dodika I v.d. direktora Službenog glasnika  RS Miloša Lukića. Petrović je istakao da je RS mnogima trn u oku, te da im smeta njena politička, ekonomska I privredna stabilnost. On je dodao da su koraci koje su preuzeli Tužilaštvo I Sud BiH pogrešni koraci koji su pod značajnim pritiskom dijela međunarodne zajednice.

‘Stabilnost Republike Srpske sigurno ne odgovara nekim elementima, prvenstveno stranim. Očigledno je da su naši Sud i Tužilaštvo, pogotovo Ustavni Sud BiH, pod potpunom kontrolom stranih struktura. Mi smo kolonijalna zemlja u kojoj se odluke donose na nekim drugim adresama. Predstavnike srpskog naroda bira narod na izborima. Ti izbori su prošle godine pokazali rezultate i shodno tome bilo bi logično da se prihvati izborna volja naroda. Milorad Dodik je nepobjediv na izborima, a to što nastoje da ga sruše na neke druge načine – prevarili su se. Mislim da je takav način ophođenja prema pobjednicima na izborima nepravedan, nekorektan i da će to sigurno produbiti krizu u ovako krhkoj Bosni i Hercegovini‘ rekao je Petrović.

Petrović je naglasio da je njemačka vlada donijela ovakve odluke pod uticajem tzv. visokog predstavnika Kristijana Šmita.

On je javno pozvao investitore da ne dolaze u Republiku Srpsku. Zamislite visokog predstavnika koji u 49% Bosne i Hercegovine nigdje ne dolazi, niko ga ne prihvata. Logično je da treba da se udalji sa te pozicije, jer  već u polovini države nije dobrodošao i nije legalno izabran. Njegova nametanja zakona nisu u skladu sa Predstavničkim domom ni Domom naroda Parlamentarne skupštine Bosne I Hercegovine. Sve što je nametnuto znači da je protiv volje izabranih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini. Mi u Republici Srpskoj trpili smo dugo nametanja, ali izdržali smo i izdržaćemo!’ rekao je generalni sekretar SNSD-a.

Luka Petrović je zaključio da činjenica da  je Tužilaštvo BiH tražillo političku zabranu djelovanja predsjednika RS Milorada Dodika pokazatelj da državni okvir nije funkcionalan I da nakon 28 godina imamo nametanje zakona mimo izabranih predstavnika naroda.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: