Dodik potpisao Ukaz | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Dodik potpisao Ukaz

Izvor: atv | Datum:18.08.2023.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.



"Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji je NSRS usvojila na Četvrtoj redovnoj sjednici održanoj 20. jula 2023. godine.


"Vijeće naroda Republike Srpske je aktom, broj: 03/2.01-020-344/23 od 28. jula 2023. godine obavijestilo NSRS da navedeni zakon spada u pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske, na sjednici odžanoj 2. avgusta 2023. godine u skladu sa Amandmanom LXXVII nije usaglasila navedeni zakon, te je isti dostavljen Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Srpske donijelo je rješenje broj: UV-3/23 od 8. avgusta 2023. godine kojim je utvrđeno da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda REpublike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, čime su se ispunili formalno-pravni uslovi za donošenje Ukaza.

Navedeno rješenje objavljeno je u Službenom glasniku Republike Srpske"

Od 63 prisutna poslanika, ovaj zakona podržalo je 47, protiv je bilo 16, dok niko nije bio suzdržan.

Vlada, kao predlagač ovog zakona, prihvatila je amandman klubova poslanika SP-a i NPS-a kojim je predviđena novčana kazna od 2.000 KM do 6.000 KM za onog ko javno izloži poruzi ili preziru lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, boje kože ili pola.

Usvojen je zaključak Kluba poslanika DEMOS-a u vezi sa ovim zakonom, a kojim Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu da u roku od 90 dana pripremi i u skupštinsku proceduru uputi Nacrt zakona o medijima.

Ovim izmjenama i dopunama se uvode krivična djela protiv časti i ugleda, i to krivična djela kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: