Petković: Zabranom skupa Srbima uskraćena osnovna građanska prava | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Petković: Zabranom skupa Srbima uskraćena osnovna građanska prava

Izvor: RTRS | Datum:31.08.2023.

Poslanik u Predstavničkom domu Paralamenatrne skupštine BiH Milan Petković ocijenio je da su odbijanjem zahtjeva za mirno okupljanje građana ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu prekršena osnovna građanska prava na mirno okupljanje, iskazivanje mišljenja i protivljenje i dokaz o nepoštivanju konstitutivnosti naroda u Sarajevu.
 

- Ne može se odbiti takav zahtjev bez ikakvog obrazloženja, jer ne vidimo šta bi to mirni protesti mogli da ugroze bezbjednost - rekao je Petković i obrazložio da su nadležni organi dužni da obezbjede takav skup i eventalno, prduprijede bilo kakve nemire.

Petković je istakao da je građanima Republike Srpske, koji su i građani BiH, odlukom sarajevske policije o zabrani skupa, onemogućeno da protestvuju ispred Suda BiH, koji je i njihov sud.

- Bošnjaci, odnosno bošnjački političari i policija žele da kažu da Sarajevo pripada samo Bošnjacima. Po izjavama iz medija mogli smo čuti da bi toliki dolazak Srba u Sarajevo izazvao nemire, a to znači da je Srbima zabranjeno da organizovano dođu u Sarajevo - rekao je Radanović.

Sarajevska policija zabranila je održavanje protesta Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ koji je bio najavljen za sutra ispred Suda i Tužilaštva BiH, a u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: