Petrović: Srbi danas osjećaju samo stid zbog američke sramote, kukavičluka i licemjerstva | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Petrović: Srbi danas osjećaju samo stid zbog američke sramote, kukavičluka i licemjerstva

Izvor: srna | Datum:21.10.2023.

Nakon što se po ko zna koji put u dugoj srpskoj istoriji na najprizemniji način targetira, sankcioniše i stigmatizuje cijela jedna porodica, uključujući i djecu, samo zbog toga što njihov otac, stub porodice, ali i naše ponosne Republike Srpske ima poglede na budućnost koji ne odgovaraju SAD i pojedinim zapadnim moćnicima, srpski narod danas ima samo osjećaj stida zbog tuđe sramote, rekao je generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović.
“Protiv tog osjećaja stida na znamo se drugačije boriti, osim da podsjetimo našu nekadašnju ‘braću po oružju’ na riječ dostojanstvo, kakva god u njima pobudila osjećanja. Ta riječ za njih je danas bezvrijedna, jer su po ko zna koji put u novijoj istoriji pokazali da su sve suprotno od dostojanstveni”, izjavio je Petrović Srni.

On je podsjetio da je samo prije par dana obilježena godišnjica slavne Operacije “Halijard”, gdje se prisjećalo na dane kada je Orkestar ratnog vazduhoplovstva SAD izvodio himnu “Bože pravde”, a američki ambasador držao govor na srpskom jeziku u znak zahvalnosti srpskom narodu koji su spasili američke pilote.
“Danas i još zadugo, takve zahvalnosti nećemo i ne možemo čuti. Danas možemo samo da se stidimo američke sramote, kukavičluka i licemjerstva”, naglasio je Petrović.


On je rekao da je dostojanstvo, koje je uvijek krasilo srpski narod, a danas možda i najviše s obzirom na sve izazove sa kojima se susreće, nekada krasilo i naše sadašnje protivnike – Amerikance.

“Bez obzira na težinu trenutka, i u miru i u ratu, birali bi načine da se borimo za svoje ciljeve, ideale i slobodu. Kada bi osjetili nepravdu, poniženje ili izdaju, ponovo bi reagovali dostojanstveno. Tako smo, na primjer, slično reagovali i nakon odluke suda u Kolmaru da ne izruči ratnog zločinca Ramuša Haradinaja Srbiji, kada su članovi Udruženja porodica nastradalih na Kosovu i Metohiji crnim platnom prekrili spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. Tako je bilo i mnogo puta prije, ali i poslije, a pogotovo danas”, istakao je Petrović za Srnu.

On je naglasio da će srpski narod potisnuti i pokriti svoja sjećanja, svoje “spomenike zahvalnosti”, svoju slavnu istoriju crnim platnom i čekati neka bolja vremena.

“Izbori u SAD su sljedeće godine. Kako se ponašate i kako postupate sa vašim prijateljima i neprijateljima, nadamo se, svi na ovoj planeti, da ćemo ih i dočekati, a pošto se više ne razumijemo, mada vas danas rijetko ko više razumije, vjerujem da ćete razumjeti bar stihove vaših pjesama, za kraj ovog našeg dugog prijateljstva: ‘Toliko je puno različitih svjetova, Toliko mnogo različitih sunca,

A mi samo jedan svijet imamo, ali u različitim živimo’ (Dajr Strejts “Braća po oružju)”, naveo je Petrović.

SRNA
 


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: