Vladajuća koalicija jedinstvena u odbrani institucija Republike Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Vladajuća koalicija jedinstvena u odbrani institucija Republike Srpske

Izvor: Herceg RTV | Datum:23.10.2023.

Komentarišući političku situaciju na području Republike Srpske generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović istakao je da se u posljednjih godinu dana dešava dosta loših stvari po Republiku Srpsku.

‘Svjedoci smo raznih loših poruka, prvenstveno od tzv. visokog predstavnika Kristijana Šmita, a zatim i sankcija koje su uvedene članovima našeg rukovodstva od strane SAD-a, dijelom i Velike Britanije. Ovim načinima žele i ekonomski da ugroze Republiku Srpsku na način da ne možemo doći do sredstava kako za budžet, tako i za investicije‘ rekao je Petrović.

Generalni sekretar SNSD-a istakao je da mitingom ‘Branimo Srpsku’ , koji će biti večeras održan u Trebinju, žele da pošalju poruku da se ne mogu donositi odluke na uštrb Republike Srpske, kao što je pitanje imovine, te da se ne mogu uvoditi sankcije najodgovornijim licima samo zato što su izabrani predstavnici ovoga naroda i što poštuju odluke izborne volje građana  kao i odluke koje su definisane Dejtonskim sporazumom.

Petrović je prokomentarisao i to što pojedini članovi opozicije smatraju miting nepotrebnim i poručio: ‘Da se narod devedesetih godina nije složio i bio jedinstven pitanje je da li bi danas uopšte bilo Republike Srpske. Zato i danas treba da budemo jedinstveni, da razumijemo da imamo pritiske spolja, da razumijemo da žele da oslabe Republiku Srpsku i ostave je kao praznu ljušturu.’

Aleksandra Koprivica, predsjednik GO DEMOS-a, rekla je da DEMOS daje snažnu podršku institucijama Republike Srpske, prije svega predsjedniku Miloradu Dodiku, na odlučnoj hrabroj i beskompromisnoj borbi za očuvanje Republike Srpske koja je ugrožena od pojedinaca koji nemaju legitimitet i koji se lažno predstavljaju.

‘DEMOS odlučno učestvuje na svim nivoima u kreiranju jake nacionalne politike koja sa našim koalicionim partnerima treba da pokaže da smo snažni, jedinstveni i da možemo ostvariti sve ciljeve‘ naglasila je Koprivica.

 Milan Kovač, predsjednik GO Ujedinjene Srpske, istakao je kako smo svjedoci velikog broja montiranih procesa koji imaju za cilj politički progon legalnih i legitimno izabranih predstavnika Republike Srpske. On je dodao da su ovaj put otišli korak dalje, pa na tzv. crne liste stavili i članove porodica, što je, kako je rekao, apsurdno u svakoj demokratskoj sredini.

‘Ovi procesi koji se trenutno vode nisu procesi protiv pojedinca, nego procesi protiv institucija Republike Srpske. To su procesi protiv politika. Ali treba otvoreno reći – politike se biraju na izborima, a ne na sudskim procesima’ poručio je Kovač.

Tijana Valentić, predsjednik GO Narodnog demokratskog pokreta, poručila je da Narodni demokratski pokret daje potpunu podršku predsjedniku Miloradu Dodiku čvrsto vjerujući u ispravnost odluka koje je on donio, a koje je verifikovala Narodna skupština kao najviši organ u Republici Srpskoj.

‘Smatramo da samo prisustvo stranaca u Ustavnom sudu, kao i prisustvo visokog predstavnika, dovode do toga da ne postoji nezavisnost odnosno suverenitet države Bosne I Hercegovine, a samim tim Republike Srpske ‘ istakla je Valentić.

Rajko Ćapin, predsjednik GO Socijalističke partije, rekao je kako smo svjedoci svakodnevnih udara na Republiku Srpsku sa više strana, a prije svega od dijela međunarodne zajednice. On je poručio da je potrebno zaštititi i odbraniti ono što je legitimno I legalno.

Kako je istakao Jovica Vlatković, predsjednik GO NPS, Narodna partija Srpske je prepoznatljiva po odbrani ustava, prava I zakona koji su doneseni Dejtonskim sporazumom, te je njihova borba usmjerena ka zaštiti institucija I predsjednika RS. On je zaključio da će NPS da podrži sve odluke I prijedloge Narodne skupštine.

Predstavnici vladajuće koalicije zaključili su da, pored brojnh neprijatelja, Republika Srpska ima i prijatelje u svijetu koji će je podržati na njenom razvojnom putu.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: