’Branimo Srpsku’ – prisustvom mitingu pokažimo jedinstvo | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

’Branimo Srpsku’ – prisustvom mitingu pokažimo jedinstvo

Izvor: Herceg RTV | Datum:23.10.2023.

Predstavnici vladajuće koalicije komentarisali su važnost održavanja večerašnjeg mitinga ’’Branimo Srpsku’’.

„Vrlo je jasno da imamo crvenu liniju ispod koje ne možemo preći,  a to su Ustavni sud BiH i visoki predstavnik. Ako je već 28 godina prošlo od Dejtonskog mirovnog sporazuma, da li je moguće da u Ustavnom sudu sjede stranci koji donese odluke i pokušavaju na taj način da unište, umanje, omalovaže Republiku Srpsku i ostave je bez imovine“ rekao je Petrović.

Luka Petrović je još naglasio da „strani zvaničnici stalno govore kako imovina Republike Srpske treba da pripadne Bosni i Hercegovini. Kristijan Šmit nije izabran po redovnoj proceduri, on se lažno predstavlja i  ne može nigdje da dođe u Republiku Srpsku. Vjerovatno će se čovjek povući kući nakon ovakvih skupova i reakcija građana“ naveo je generalni sekretar SNSD-a.

Petrović je još dodao da je bitno da se ovdje pokaže i jedinstvo prema svim ostalim političkim subjektima – što jasno znači da je ovdje dobrodošla i opozicija, da dođe da pošalje poruku, ali ne stranačku već narodnu poruku za Republiku Srpsku.

 

Aleksandra Koprivica, predsjednik GO DEMOS-a, istakla je da je „ ovo odlučni trenutak kada moramo biti jedinstveni i čvrsti da se odupremo izazovima sa strane. Trebinje je oduvijek imalo snagu da pokaže kako se brani RS.“ Koprivica je zaključila da je ova podrška jako bitna za opstanak Republike Srpske.

 

Milan Kovač, predsjednik GO Ujedinjene Srpske, rekao je da neko ko nije izabran po redovnim procedurama, ko nije dobio mandat u savjetu bezbjednosti ujedinjenih nacija ne može da  se pojavi u BiH, ma kakva ona bila. Oko bitnih i ključnih stvari kao što su imovina, unutrašnji poslovi i energetika, ne mogu se donositi odluke bez dogovora dva entiteta. Mi ne damo  izvorne nadležnosti, mi ne damo nadležnosti koje su pripale Republici Srpskoj i ne smijemo dozvoliti da se upravlja bitnim stvarima koji se tiču RS, te da odluke donose strani zvaničnici’’ jasan je Kovač.

 

Tijana Valentić, predsjednik GO Narodnog demokratskog pokreta, jasno je poručila ’’Večeras nije važno kojoj političkoj opciji pripadamo, ovdje je u pitanju očuvanje Republike Srpske. Potrebno je da se pojavimo u što većem broju kako bi poslali poruku međunarodnoj zajednici da je vrijeme da strani uticaji nakon toliko godina napuste Republiku Srpsku i dozvole nam da sami kreiramo svoje zakone i politiku“.

 

Rajko Ćapin, predsjednik GO Socijalističke partije, naglasio je da se ovim skupom ne pokazuje nikakav bunt već mir i stabilnost, ali kroz ravnopravan tretman Republike Srpske i funkcionisanje njenih institucija koje moraju biti uvažene. Republika Srpska je nešto što se mora poštovati i tretirati onako kako je propisano Dejtonskim sporazumom.

 

Jovica Vlatković, predsjednik GO NPS-a, istakao je da se samo držimo ustava i zakona koji su propisani u  Dejtonskom sporazumu. Kako kaže Vlatković, neprihvatljivo je da u 21. vijeku dodje strani zvaničnik i mijenja ustav jedne Evropske države.

 

Predstavnici koalicije zaključili su da ne diramo ničije, ali i da ne damo svoje.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: