Skup podrške institucijama Srpske u Trebinju: Neće uspjeti da razvlaste Srpsku i otmu imovinu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Skup podrške institucijama Srpske u Trebinju: Neće uspjeti da razvlaste Srpsku i otmu imovinu

Izvor: Herceg RTV | Datum:24.10.2023.

Veliki narodni miting pod nazivom "Branimo Srpsku", na kome je pružena podrška institucijama Srpske u odbrani nadležnosti Republike Srpske održan je večeras u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" u Trebinju.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da se na velikom narodnom mitingu "Branimo Srpsku" u Trebinju brane republičke institucije i Srpska od evidentnih pokušaja da je nakon 30 godina razvlaste i otmu imovinu, ali u tome neće uspjeti.

"Nismo ovdje da branimo pojedinca nego instituciju Republike Srpske. Ovdje se brane institucija i Srpska", rekao je Višković.

On je istakao da su evidentni pokušaji narušavanja institucija Srpske i da je vladavina međunarodnog prava pogažena, navodeći da se poslije 30 godina pokušava da razvlasti Republika i da joj se otme imovina poslije čega ona de fakto više ne bi postojala.

"Kada su vidjeli da to ne ide tako lako sa imovinom onda su odlučili da pokušaju da sklone predsjednika Republike Srpske da bi došli do tog cilja, ali u tome neće uspjeti", istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, to pokušavaju i preko Ustavnog suda BiH i nelegitimnog visokog predstavnika koji je napravio nešto što normalan pravni svijet ne poznaje interevenišući u Krivičnom zakoniku da će biti sankcionisan onaj ko ne poštuje njegove odluke.

"To je nečuveno i ne postoji nigdje u svijetu. Znak je da je BiH protektorat i da je pogazila međunarodno pravo", rekao je Višković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je poruka naroda Republike Srpske više nego jasna, te da će narod pravno i politički sačuvati zavjet koji mu je ostavljen uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Nećemo dozvoliti prekrajanje Dejtonskog sporazuma i ispunjavanje želja samo jednog dijela BiH, zanemarujući našu Republiku Srpsku. Zar je teško prihvatiti činjenicu da je Republika Srpska najveća pobjeda srpskog naroda u modernoj istoriji i zvijezda vodilja naše budućnosti? Danas je na sceni dobro isplaniran atak na najvažnije organe zakonodavne i izvršne vlasti naše Republike. Od našeg rukovodstva očekujemo da maksimalno pravno i politički štiti interese Republike Srpske i da ne dozvole da nas ponižavaju", poručio je prvi čovjek Trebinja.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da nema nijednog naroda u Evropi i svijetu kome je srpski narod učinio nešto nažao, niti ima akta koji se desio u Americi i Evropi protiv bilo kojeg građanina Evrope i svijeta koji je počinio bilo koji pripadnik srpskog naroda.

"Ali ima mnogo njih koji su se potrudili da naprave zlo nama u Republici Srpskoj. Branimo se pameću, kad im pokažemo da smo pametniji, poslije toga ide najteže vrijeme u istoriji Republike Srpske, a moramo da im pokažemo da se nećemo povući i napraviti korak nazad", dodao je Stevandić.

On je dodao da je visoki predstavnik smijenjen u Njemačkoj sa mjesta ministra poljoprivrede jer je trovao zabranjenim pesticidima zemlju, pokušao je i da rehabilituje nacističkog pilota Vernera Moldersa, te da su Srbi to našli i čitav svijet podsjetili na to.

Stevandić je ukazao da se niko ne boji, kao što ni Dodik nije pokazivao strah, kao što strah nisu pokazivali ni oni koji danas trunu u kazamatima, jer im je Srpska bila važnija od njihove glave.

"Onaj ko je predsjednik Republike Srpske potpisuje zakone. Nemamo mi šta da ih usvajamo, niti imamo šta da čuvamo, ako to nema ko da potpiše. Zato oni hoće Dodika u zatvoru", rekao je Stevandić i upitao da li treba dozvoliti da se Dodiku sudi.

On je istakao da su pred svima teški dani, da je sigurno da neprijatelj neće stati, ali da je sigurno da se više boje oni, i znaju da će se vratiti poraženi, poručujući da će ih sve nadživjeti Republika Srpska, jer postoje institucije pametnih ljudi.

"Treba da se ujedinimo i sa našom braćom i sestrama koji ne misle isto. Ako je neko krenuo da nam zapali kuću, nećemo se mi u kući svađati hoćemo li gledati BN i RTRS, nego ćemo izaći da mu slomimo ruke i noge, a da naša kuća ostane čista, jer ćemo se u njoj jednog dana dogovoriti i bićemo složni“, rekao je Stevandić.

Predsjednik Socijalističke partije Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je RS nastala kao izraz potrebe za slobodom i ravnopravnošću.

Đokić je dodao da oni koji su devedestih imali planove i bili smrtnici, nisu očekivali da će narod i njegove vođe imati toliko mudrosti i znanja da stvore jake institucije koje će da predvodi narod i RS.

"Zato pokušavaju da  nas zaustave. Za naše predsjednike i vođe koji su republiku vodili u periodu rata smislili su haško i bh suđenje da ih zatvore, ali ih nisu slomili", rekao je Đokić.

On je ukazao da Dodik hrabrošću i nepokolobeljivošću svaki put stane u zaštitu Srpske i naroda koji ju je stvorio i u zaštitu prava da narod ovdje živi mirno i ravnopravno sa drugima.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da su se okupili večeras ovdje kako bi branili ne samo Republiku Srpsku, već i pravo da biraju predsjednika Srpske.

"Republika Srpska od Trebinja do Krupe na Uni izabrala je za svog predsjednika Milorada Dodika. I sada se dosjetio tamo neki Šmitić, kome je viza od šest mjeseci odavno istekla da kaže da postoji zakon po kome hoće da optuže i osude predsjednika Republike Srpske. Ovim skupovima mi branimo pravo da biramo, branimo našu slobodu, da oni svojim fašističkim metodama ne mogu da nas zatvaraju. Moraju znati da u ljutoj Hercegovini, na Kozari, u Lijevče polju, na Majevici, Semberiji i Romaniji i svakom pedlju Republike Srpske gdje se nalaze Srbi, nećemo dati ne samo slobodu nego i našeg predsjednika koga smo mi birali Milorada Dodika. Mi smo jedan narod i jedna država i nazad više ne možemo", ističe Banjac.

Spomenko Stojanović, ispred  Demokratskog saveza kaže da je DEMOS uz vlast i očuvanje Republike Srpske.

"Pokušavaju da nam sa vlasti skinu legitimno izabrane predstavnike vlasti Srpske i nadam se da to nećemo dozvoliti. Žao mi je što iz nekih političkih partija ne podržavaju ovo što mi radimo. Moramo se okupiti u ovom presudnom trenutku za Republiku Srpsku, jer samo ako budemo jedinstveni moći ćemo da sačuvamo ovo što smo gradili i stvarali", zaključio je Stojanović.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: