Vidaković: Podsticajna sredstva u poljoprivredi za narednu godinu 200 hiljada KM | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Vidaković: Podsticajna sredstva u poljoprivredi za narednu godinu 200 hiljada KM

Izvor: Rudo Live | Datum:27.11.2023.

Odluka o podsticajima za razvoj poljoprivredne proizvodnje u 2024. godini donijeta je juče na 26. redovnoj Skupštini Opštine Rudo.

Zamjenik načelnika Opštine Rudo Jovica Vidaković rekao je da će Opština Rudo u narednoj godini izdvojiti 200 hiljada konvertibilnih maraka za podsticaje u poljoprivredi na području opštine Rudo.

“Na ovaj način lokalna samouprava direktno pomažne razvoju poljoprivrede u našoj opštini jer znamo da veliki broj stanovnika Rudog živi od poljoprivrede. Za stočarsku proizvodnju biće izdvojeno 145.500 KM, za podršku biljnoj proizvodnji 44.000 KM, za osnovna sredstva i opremu u poljoprivredi 10.000 KM, dok će podrška za učestvovanje na poljoprivrednim sajmovima iznositi 500 KM”, dodao je Vidaković.

Pravo na novčani podsticaj ostvaruju korisnici koji imaju prebivalište, odnosno sjedište na području opštine Rudo.

Vidaković je istakao da će u sljedećoj godini visina podsticaja za isporučeno mlijeko iznositi 0.30 feninga po litru.

“Od svih lokalnih samouprava u Republici Srpskoj Opština Rudo u narednoj godini izdvajaće najveće premije za proizvodnju mlijeka. Pravo na podsticajna sredstva u narednoj godini mogu ostvariti i korisnici koji se bave uzgojem junadi, svinja, ovaca, koza, kao i građani koji posjeduju pčelinja društva”, naglasio je Vidaković.

Za zasijane površine pod strnim i ozimim žitima, aromatično i ljekovito bilje, stakleničku i plasteničku proizvonju podsticaji će iznositi 24 hiljade KM, za zasnivanje jagodičastog, bobičastog, jabučastog i koštunjavog voća 3000 KM, dok će premija za proizvedeno i predjagodičasto i bobičasto voće, šljivu i jabuku iznositi 17 000 KM.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: