Vidaković: Konkretnim radom protiv populizma | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Vidaković: Konkretnim radom protiv populizma

Izvor: rudolive.com | Datum:05.12.2023.

Mnogo se ovih dana podiglo prašine oko zatvaranja banke u Rudom. Tačno je to. Poznati portali bruje i oko toga da je jedan kafić u malom gradu na istoku Republike Srpske zatvoren. I to je tačno. Ali hajde da vidim šta je još tačno, a što se ispod „političkog radara“ provlači.

Od ove godine, centar našeg gradića krasi hotel „Komsar Rudo“ kome, na osnovu njegovog izgleda i monumentalnosti, mogu pozavidjeti  i mnogo veće i razvijenije sredine. Hotel „Komsar Rudo“ zaposlio je preko trideset novih radnika, što znači da trideset ruđanskih porodica od njega živi.

Investicija vrijedna  preko 200 miliona konvretibilnih maraka, hidroelektrana „Mrsovo“ koja će zapošljavati više od 70 radnika, počela je sa izgradnjom. Za opštinu Rudo to će značiti finansijsku stabilnost za sedamdeset ruđanskih porodica.

Na prostoru nekadašnjeg „Silosa“ koji se nalazi u Gojavi uveliko traju radovi na njegovoj sanaciji. Trenutno petnaest ljudi je zaposleno, a u narednom periodu plan je da broj zaposlenih bude i do četrdeset, što znači da će četrdeset porodica ostati da živi u Rudom. Investitor je firma „Vendom“ d.o.o. iz Laktaša.

Rukovodstvo Opštine Rudo u ovoj godini izdvojilo je 381 000 KM za sanaciju, rekonstrukciju i asfaltiranje puteva u svim mjesnim zajednicama. Na ovaj način, građani Rudo, imaju kvalitetniji i brži pristup do svojih kuća i imanja.

Konkretnim potezima, Opština Rudo u sljedećoj godini, za poljoprivrednu proizvodnju, izdvojiće  200 000 KM.

Po prvi put u istoriji rebalans budžeta Opštine Rudo za ovu godinu iznosi preko 7 miliona konvertbilnih maraka. Domaćinskim odnosom i racionalnom potrošnjom, ovaj budžet je zajednička kasa svih građana Rudog.

Takođe, poslije dužeg vremenskog perioda otvoren je vrtić sa cjelodnevnim radnim vremenom. Sada su u vrtiću zaposlena dva vaspitača sa punim radnim vremenom, kao i kuvar koji sprema hranu za djecu, što do sada nikada nije bio slučaj. Ujedno, u cilju povećanja nataliteta na teritoriji opštine, rukovodstvo Rudog za svako prvo novorođeno dijete izdvaja 500 KM, dok svaki prvačić koji pođe u školu dobija simboličan poklon od 100 KM. Studendstke stipendije od naredne godine su povećane, dok je broj pripravnika u samo jednoj kalendarskoj godini iznosio preko 15, što do sada nikada nije bio slučaj. Sadašnja vlast nije mogla bitno uticati na smanjen broj đaka u školama u Rudom, već je to rezultat dugogodišnjeg lošeg upravljanja opštinom iz perioda sadašnje opozicione koalicije. Danas smo posebno ponosni na činjenicu da je oko sedamdeset procenata direktorskih mjesta u Rudom povejreno ljudima mlađim od 35 godina.

Saradnja sa republičkim institucijama je na izuzetnom nivou. Samo jedan od primjera je sanacija mostova u Mrsovu i Strgačini. Finansijska podrška za ova dva mosta od strane republičkih institucija iznosi više desetina hiljada konvertibilnih maraka.

A sada da se vratimo na problem banke i kafića.

Pošto živimo u svijetu kapitalizma, rukovodstvo Opštine Rudo nije moglo da utiče na zatvaranje banke i jednog kafića u Rudom. Tržišni principi privrede isto vrijede za sve. Građani Rudog su trenutno prinuđeni na alternativna rješenja plaćanja u pošti, podizanjem penzija i socijalnih davanja, ali nastojimo da u što skorijem periodu otvorimo novu banku u Rudom.

Populističkim izjavama kojima se opozicija služi, Rudo i Ruđani popunjavaju rubruike raznih portala, dok se na navedena konkretna i za građane korisna djela, okreće glava kao da su nevidiljiva. Onima koji se bave plasiranjem neistina i poluistina, moj tim i ja poručujemo, da je korisnije da se bave sa sobom, ako već nisu sposobni da se bave pitanjima od opšteg interesa.

Ćeraćemo se još, a naročito u oktobru sljedeće godine!

Jovica Vidaković, zamjenik načelnika Opštine Rudo i predsjednik OO SNSD Rudo


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: