Petrović za ATV: Protest sindikata neopravdan, nije ugroženo nijedno pravo iz Kolektivnog ugovora | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Petrović za ATV: Protest sindikata neopravdan, nije ugroženo nijedno pravo iz Kolektivnog ugovora

Izvor: ATV | Datum:08.12.2023.

Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, rekao je za ATV jutro da je protest, koji je najavio Sindikat radnika ovog preduzeća za 12. decembar, apsolutno neopravdan i nema argumentacije.

On kaže da su 23. novembra dobili pismo za pregovore o novom Kolektivnom ugovoru i ističe da nijedno pravo nije povrijeđeno iz prethodnog ugovora.


„Ja ne vidim razlog zašto bi se protestovalo, nije se maltene ni sjelo za sto, ni pričalo o proširenim pravima ili o trenutnom stanju“, rekao je Petrović za ATV jutro. 

Kako je predvidio novi zakon o električnoj energiji i Unija poslodavaca Republike Srpske, još 2008. godine kada je potpisala sa energetikom sporazum, tada je navedeno da sve djelatnosti u ERS-u moraju da se organizuju u sklopu svih zaposlenih radnika.

„Na taj način stvorili su se novi uslovi gdje je potrebno da radnici distributivne djelatnosti imaju svoj sindikat, radnici proizvodne djelatnosti imaju svoj sindikat kao i radnici trgovine i snabdjevanja. To znači da će na krovu toga biti jedan sindikat, jedan kolektivni ugovor koji se zove posebni kolektivni ugovor, na nivou Elektroprivrede. Znači, imaćemo tri pojedinačna ugovora, po djelatnostima kako je zakonom predviđeno i jedan krovni ugovor za koji smo dobili poziv od sindikata za pregovore“, rekao je Petrović.

Pregovori su, kaže Petrović, obavljeni 5. decembra, gdje je uprava objasnila na koji način je moguće izvršiti organizaciju Sindikata u narednom periodu.

On je rekao da je Elektroprivreda jedini poslodavac koji sindikatu daje godišnje 2,5 miliona KM, a sindikat od radnika ukupi 1,5 miliona.

„Čak i novim kolektivnim ugovorom planiramo povećanje izdvajanja za plate, to je rečeno na prvom sastanku. Juče smo im poslali prijedlog Opšteg kolektivnog ugovora na nivou Elektroprivrede“, naveo je on.

Zaduženi ljudi ispred poslodavca u ime distribucija će biti Dragan Čavić, direktor Elektrokrajine, a u ime proizvođača Gordan Mišeljić, direktor HE na Trebišnjici.

„Nećemo dirati nijedno pravo, nijednu platu, može samo da bude naviše, a tu ćemo ostaviti prostora u narednih 30 dana da se slože stvari“, istakao je Petrović.

Što se tiče zahtjeva da se poveća cijena rada na 190 KM, Petrović kaže da su trenutno primanja radnika u energetskom sektoru daleko iznad primanja u drugim sektorima, čak i 50 odsto više od prosječne plate u Republici Srpskoj.

Govoreći o najavljenom protestu, Petrović je rekao da nemaju problem da razgovaraju te da su zakazali sastanak u ponedjeljak, shodno inicijativi Sindikalne organizacije Elektroprivrede i dodaje da žele stalno da održavaju komunikaciju 

„Ko organizuje protest, ko je inicijator, da li neko stoji iza toga, nas to ni ne interesuje jer znamo da nijedno pravo nije ugroženo i nijedna plata nije smanjena. Tako da smatramo to izlišnim i nekorektnim u ovakvim uslovima u kakvim se nalazi i privreda i Elektroprivreda Republike Srpske“, poručio je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Sindikat radnika Elektroprivrede Republike Srpske juče je saopštio da će 12. decembra održati protest, simbolično u 11.55 časova, u Trebinju.

 


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: