BiH se pridružila izjavi o osudi ruske agresije: Reagovali Dodik i Cvijanovićeva | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

BiH se pridružila izjavi o osudi ruske agresije: Reagovali Dodik i Cvijanovićeva

Izvor: Nezavisne novine | Datum:22.01.2024.

 

 

BANJALUKA - Više zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, danas je potpisalo zajedničku izjavu kojom se "osuđuje agresija Ruske Federacije na Ukrajinu i poziva na povlačenje ruskih snaga sa teritorije te zemlje".

 

Taj potez oštro osuđuju zvaničnici iz Republike Srpske.

 

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je da ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija nije imao odobrenje Predsjedništva BiH da se svrstava ni na jednu stranu prilikom današnje rasprave o dešavanjima u Ukrajini.

 

"Republika Srpska, bez čijeg pristanka se ne mogu donositi nikakve odluke u ime BiH, sve vrijeme apeluje da dođe do uspostavljanja mira. Podrška za nastavak oružanog sukoba neće donijeti ništa dobro ukrajinskom narodu", istakao je Dodik za Srnu reagujući na to što je Lagumdžija u ime BiH potpisao saopštenje kojim "pozivaju Rusije da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine".

 

Dodik je podsjetio da se Srpska od početka sukoba zalaže za neutralan stav.

 

"Od početka sukoba Srpska je protiv svrstavanja na bilo čiju stranu i smatramo da je to jedini ispravan stav, tako da BiH niti bilo ko u njeno ime može da potpisuje neka saopštenja mimo saglasnosti sva tri člana Predjedništva u čijoj je nadležnosti spoljna politika", poručio je Dodik.

 

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da to što je Lagumdžija u lično ime potpisao nečije saopštenje, ne znači da iza toga stoji BiH, niti njena vlada koje inače nema.

 

Cvijanovićeva je naglasila da je, da bi nešto bilo stav BiH, potrebno da bude usaglašeno u Predsjedništvu koje je jedino nadležno za kreiranje spoljne politike.

 

"U ovom slučaju nije traženo mišljenje Predsjedništva, što znači da je ambasador pri UN, sam ili u dogovoru sa ministrom spoljnih poslova, opet zaobišao proceduru i posegao za samovoljom koja izlazi izvan okvira ustavnog i institucionalnog djelovanja", istakla je Cvijanovićeva.

 

Ona je dodala da to znači da ovdje vjerovatno ima posla i za tužilaštvo, jer ambasador nije mogao nešto potpisati u "ime Vlade BiH", prvo jer BiH nema vladu, a kao drugo zato što je za spoljnu politiku zaduženo Predsjedništvo BiH, a ne ambasadori koji su dužni da je provode.

 

 


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: