Stevandić poručio Vukanoviću da ne dijeli lekcije crkvi i patrijarhu ,,Vrijeđali ste i ranije srpskog patrijarha pa se bojim da vam nije prešlo u naviku,, | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Stevandić poručio Vukanoviću da ne dijeli lekcije crkvi i patrijarhu ,,Vrijeđali ste i ranije srpskog patrijarha pa se bojim da vam nije prešlo u naviku,,

Autor: Novinar Herceg | Izvor: SRNA | Foto: google | Datum:12.03.2024.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je poslaniku Liste za pravdu i red Nebojši Vukanoviću da u parlamentu ne dijeli lekcije Srpskoj pravoslavnoj crkvi i NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom.

“Nemojte govoriti koji su episkopi dobri ili nisu. To nije naš posao. Nebrojeno puta ste izvređali srpskog patrijarha pa se bojim da vam to nije prešlo u naviku”, replicirao je Stevandić Vukanoviću tokom rasprave o Prijedlogu zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa manastira Hilandar, koji je predložio predsjednik Republike Milorad Dodik.

Stevandić je rekao da je na tom planu neprihvatljivo vrijeđanje vladika, jer ko je pametniji od Crkve koja je autokefalna više od 800 godina i onih koji je predstavljaju.

“Suditi instituciji, napadajući vladike i govoriti `ja hoću ovakvog patrijarha jeste bolesno do kraja`. Niko vas nikad nije uvrijedio od crkvenih velikodostojnika bez obzira šta mislio o vama. A vi jeste, patrijarha nekoliko puta”, rekao je Stevandić.

On je dodao da je neprimjereno da se tokom rasprave o Hilandaru targetira i predsjednik Republike.

“Sud o predsjediku Republike vjerski je dao patrijarh”, rekao je Stevandić.

On je naveo da Vukanović kao sujetni političar, nažalost, ima potrebu da je pametniji od patrijarha, Crkve, predsjednika i da sve zna.

“Crkva je svetinja i nemojte to vrijeđati. Prepametna je i prestara da bi joj neko držao lekcije”, rekao je Stevandić.

I poslanik SNSD-a Srđan Mazalica je, replicirajući Vukanoviću, rekao da je apsolutno neprimjereno predsjednika Srpske optuživati za populizam, odnosno da on posredstvom ovog akta nastoji da dobije neke političke poene.

“Nije beznačajno da Srpska kao integralni dio srpskog naroda podrži manastir Hilandar”, rekao je Mazalica.

On je upozorio Vukanovića da ne drži lekcije SPC jer je ona izdržala stotine godina pod Turcima pa će i njegove “lekcije”.

Vukanović je, između ostalog, rekao da nema ništa protiv Prijedloga zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa manastira Hilandar, osim da se on koristi u populističke svrhe.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: