Petrović: Značajan podsticaj mađarske Vlade | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Petrović: Značajan podsticaj mađarske Vlade

Izvor: Srna | Datum:06.04.2024.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je Srni da su mađarska Vlada, na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom, i Republika Srpska, čiji je predsjednik Milorad Dodik, značajno unaprijedile odnose na način da je direktno mađarska Vlada odvojila 140 miliona evra za tri projekta u Srpskoj.

Petrović je naveo da je riječ o projektima izgradnje postrojenja za prečišćenje otpadnih voda u Gradišci, vjetroparka "Hrgud" i solarne elektrane "Trebinje dva" snage 53 megavata u Trebinju.

"Projekte od čijeg je finansiranja prošle godine odustala KFV banka, prihvatila je da finansira mađarska država, ne posredstvom banaka, već direktno mađarska Vlada, odnosno država. Ovi naši projekti su u završnoj fazi `spremno za gradnju` i očekujemo nakon nekoliko mjeseci sprovođenja procedura da će početi njihova realizacija", rekao je Petrović.

On je istakao da je to značajan podsticaj, te da će u narednim mjesecima biti sprovedene neophodne procedure i omogućeno da počne realizacija ovih projekata.

"Važno nam je da se na sastancima u toku foruma stupilo u kontakt sa više privrednika, jer su došle ukupno 24 delegacije iz Mađarske, ozbiljne kompanije koje žele da finansiraju i da izvode projekte ne samo u energetici, nego i u drugim oblastima", rekao je Petrović.

Saradnju na realizaciji i finansiranju tri projekta, u vrijednosti od 140 miliona evra, dogovorili su juče na sastanku u Banjaluci premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nađ.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: