Građani Srpske jedinstveni - branimo svoju budućnost; Svi da budemo na Trgu Krajine | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Građani Srpske jedinstveni - branimo svoju budućnost; Svi da budemo na Trgu Krajine

Izvor: RTRS | Datum:17.04.2024.

Građani Srpske spremni su da na sutrašnjem svenarodnom mitingu "Srpska te zove" jasno odbace namjeru da se srpski narod etiketira kao genocidan. Sa banjalučkog Trga Krajine biće upućene poruke jedinstva i odlučnosti u borbi za očuvanje Republike Srpske.

Prisustvo skupu najavili su predstavnici brojnih organizacija, od studenata do boraca. Narodni miting "Srpska te zove" odgovor je na izazove kojima je Republika Srpska izložena.

Cilj je da se pošalje jasna poruka da srpski narod neće prihvatiti epitet "genocidnog" koji bjelosvjetska bulumenta želi da mu pripiše.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik pita da li nakon svega ima smisla da srpski narod i Republika Srpska ostanu u zajednici sa Bošnjacima?

- Pozivamo sve naše građane na veliki narodni miting u Banjaluci ali ključna poruka je zašto Bošnjaci, ili bosanski muslimani misle da mi možemo da nastavimo da živimo zajedno, a da oni nama lijepe na čelo i leđa takve etikete? Nećemo da živimo s vama ako se donese takav akt u UN, eto nećemo da živimo s vama - kategoričan je Dodik.

Prisustvo svenarodnom skupu najavili su građani iz cijele Republike.

Sav dobronamjeran i slobodarski narod, od Novoga Grada do Trebinja, okupiće se na Trgu Krajine u Banjaluci.

- Mi u Istočnom Sarajevu smo uvijek bili sabrani oko Republike Srpske. I danas i sutra u Banjaluci ćemo poslati poruku da Istočno Sarajevo kao integralni dio Srpske, kao nacionalni interes Srpske će biti uz rukovodstvo Srpske, ali što je daleko bitnije, biće uz Republiku Srpsku - rekao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja navodi da kao što su i svi naši sugrađani bili ujedinjeni 90-ih godina kada se stvarala Republika Srpska, to i danas treba da bude na prvom mjestu.

- Treba da zaboravimo i političke partije i sve moguće što postoji, što nas razdvaja, da dođemo taj dan svi i pošaljemo jednu jasnu poruku da ne damo Republiku Srpsku - kazao je Ćurić.

Sa svješću da je miting vid odgovora na nadnacionalno pitanje, na Trgu Krajine će prisustvovati i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković. Iako njegova stranka PDP ne podržava narodni skup.

- Trpim ja vjerovatno taj jedan pritisak. Nekada se mi vrlo često zakopamo u rovove. Mene ako pitate važna je slika iz najvećeg srpskog grada, zapadne srpske prijestonice, da se vide desetine hiljada ljudi, da se zna da se nismo sakrili po kućama - istakao je Stanivuković.

U odbranu Srpske staće i oni koji su isto to činili tokom devedesetih godina u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Pokušaj izglasavanja ove rezolucije je možda nešto najnepravednije i najbolnije što može da zadesi srpski narod. Zamislite sad svi mi koji smo učestvovali u ratu, koji nosimo rane iz tog rata, a posebno porodice poginulih boraca, svih onih koji su ugradili svoje kosti u temelje Republike Srpske, zamislite kako će se to odraziti na njih - naveo je Milan Jolović, ratni komandant Specijalne jedinice "Vukovi sa Drine".

Kao i tokom cijelog 20. vijeka, pokušaji slamanja srpskog naroda dolaze iz Njemačke, upozorava pravnik Ognjen Tadić.

- Naš narod, svi ljudi moraju biti svjesni da imamo problem sa povampirenom politikom Berlina koja čini sve da se na ove prostore vrati vrijeme kao što je ovdje bilo 1878. godine zajedno sa Bečom, 1914. godina ali i 1941 - istakao je Ognjen Tadić, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

Potez koji su povukli bošnjački političari opstruiše i dovodi u pitanje evropski put, ali i budućnost BiH.

- Moja poruka svim mladim ljudima jeste da ostanu okupljeni oko institucija, oko odluka Narodne skupštine, podrže instituciju predsjednika Republike Srpske i samim tim podrže ovu lijepu priču koja se zove Republika Srpska - istakao je Milan Zečević, spoljni član Odbora za evropske integracije i spoljnu saradnju NSRS.

Narodnom mitingu prisustvovaće veliki broj studenata sa oba javna univerziteta.

Zbog čega je važno da budući akademski građani prisustvuju narodnom skupu?

- Važno je da bismo poslali što jasniju poruku da ne damo našu Republiku Srpsku. Ne damo, prema svim nasrtajima koji dolaze s vana i koji dolaze od raznih centara moći. Mi stojimo dosljedno u odrani naše Republike Srpske - jasan je Rade Janjić, iz Studentskog parlamenta UNIBL.

Tokom održavanja javnog skupa "Srpska te zove" na snazi će biti potpuna obustava saobraćaja u pet ulica u centru grada, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Narodni miting počinje u 18 časova na Trgu Krajine, sa kojeg će se poslati jasna poruka - "Živjela Republika Srpska. Živjela!"

 

 

 


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: