Vučić: Kakva god odluka bude donijeta u Njujorku, neće ukinuti Srpsku | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Vučić: Kakva god odluka bude donijeta u Njujorku, neće ukinuti Srpsku

Izvor: atv | Datum:16.05.2024.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da neće posustati u borbi za nacionalne interese i suprotstavljanje rezoluciji o Srebrenici i poručio da kakva god odluka da bude donijeta u Njujorku ona neće ukinuti Republiku Srpsku niti će uništiti Srbiju.

"Da li ću da posustanem, neću nikada. Čak ni kada usvoje rezoluciju, neću da odustanem zbog toga što ne znaju da mi odgovore zašto to rade i šta je smisao? Pošto to nije pijetet prema žrtvama. Pošto to nije odavanje počasti žrtvama. Šta je smisao? Šta je cilj? Je li to ono što je rekao ministar spoljnih poslova (BiH Elmedin) Konaković, revizija tužba protiv Srbije? Ili je osim toga i naplata ratne štete", rekao je Vučić novinarima u Kotoru.

On je rekao da su pritisci velikih i moćnih zapadnih sila povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici toliko snažni na pojedine male zemlje da je to izuzetno teško izdržati, kao i da će za sedam dana biti teži ili nepovoljniji rezultat po nas nego što je danas, ali da ćemo se boriti. 


"Borićemo se i tu nema velike filozofije. Ići ću i ja u Njujork da razgovaram još sa nekima koje smatramo prijateljima Srbije i da im objasnimo o čemu se radi", rekao je predsjednik Srbije novinarima u Kotoru poslije samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije. 

On je rekao da je ponosan na činjenicu da Srbija može uzdignute glave da se suprotstavi najmoćnijim silama svijeta znajući koliko smo mi mali, a oni veliki, moćni i bahati.

"Za nas sloboda nema cijenu, za nas je sloboda najveća vrijednost koju štitimo i branimo", rekao je on i naglasio da za razliku od velikih sila, posebno zapada, ali  i nekih zemalja u regionu koji ne poštuju povelju Ujedinjenih nacija rezoluciju 1244, Srbija poštuje tu povelju

On je istakao da usvajanje rezolucije neće ukinuti Republiku Srpsku iako bi, kako je ocijenio, predlagači to voljeli.

"Da li bi oni to voljeli? Pa naravno da bi voljeli. Da li će to uništiti Srbiju? Pa naravno da neće. Sada sam gotovo siguran da bi voljeli. I sve je nama jasno. I kad oni govore, nije nam više mađarska prijatelj. Razmislite kakvi ste vi nama prijatelji. I kakvi ćete da budete u budućnosti", rekao je Vučić

"Jasno je nama od početka da mi nemamo nikakvu šansu da pobijedimo kolektivni zapad, najmoćnije i najveće sile svijeta. Ni jednog sekunda nisam rekao da će to da se desi, posebno u namještenom glasanju u kojem vam oni broje samo glasove za i protiv, a ne broje uzdržane. Mi se borimo za čast, borimo se za Srbiju, naravno i za  pravo Republike Srpske da postoji u okviru Dejtonske, BiH", naglasio je Vučić.


On je naveo da su to sve motivi Srbije, ali da na nema odgovora zašto se laže da je riječ o individualnoj krivici, jer individualna krivica se ustanovljava na sudovima. 

"I na njima je da ustanovljavaju individualnu krivicu. Ovdje je riječ o političkoj deklaraciji, o političkoj odluci kojom hoćete da stavite kolektivni žig na čelo jednog naroda. I nemojte da izmišljate. Ako to nije tačno, ako ja nisam u pravu, pokažite mi o kom pojedincu je riječ u toj rezoluciji", rekao je Vučić i dodao da tamo ništa ne piše.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: