Graorac: Srbi svakodnevno da govore istinu o svom stradanju | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Graorac: Srbi svakodnevno da govore istinu o svom stradanju

Izvor: RTRS | Foto: Borislav Zdrinja | Datum:23.05.2024.

 

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac izjavila je da Srbi danas, kao ni bilo kojeg drugog dana, ne smiju da ćute o zločinima koje su pretrpjeli, već moraju stalno govoriti istinu o srpskom stradanju, kako u posljednjem ratu u BiH, tako i u dva svjetska rata.
 

Graorčeva je rekla je Srni da je danas, kada će Generalna skupština UN razmatrati spornu rezoluciju o Srebrenici, jedan od najtežih dana jer Srbima nastoje da zauvijek stave omču oko vrata oni koji su i sami krivi što su mnogi srpski očevi, sinovi i braća ubijena.

- Nažalost, dočekali smo dan kada će oni koji nad nama učiniše najmonstruoznije zločine, ne samo u ovom proteklom, nego posebno u Drugom svjetskom ratu, da govore i ubjeđuju, prvo sebe, pa onda i ostale, od kojih neki i ne znaju gdje se mi nalazimo na kugli zemaljskoj, da smo narod kojeg treba osuditi za vijek vijekova, presuditi i rođenom i nerođenom, svima staviti žig na čelo - izjavila je za Srnu Graorčeva.

Ona je navela da danas svi Srbi svjedoče istorijskom događaju koji ih je sve povezao u vjeri i ubjeđenju da nisu ono za šta ih etiketiraju, nego da su ponosan i slobodarski narod, da želi mir i harmoniju, ali isto tako i da ne daju na svoje.

- Srbi će se boriti istinom, svakoga dana iznositi bolne činjenice iz prošlosti, ne bi li se bar malo postidjeli svi oni koji danas hoće da unište Srbe, da od njih naprave monstrume i narod koji treba uništit - rekla je ona.

Graorčeva je istakla da Srbi danas ponosno stoje svoji na svome i niko im to ne može oduzeti, niti umanjiti, da je danas svaki Srbin na kugli zemaljskoj podjednako zabrinut i ponosan što je to što jeste.

- Bog nam je svjedok da nikoga nismo napali, ništa tuđe nismo uzeli i nikoga nismo uništili, a sve to smo doživjeli od istih ovih koji danas ovim činom pokušavaju da speru ljagu sa svog imena, svog naroda! - naglasila je Graorčeva.

Ona je poručila da nema te odluke, niti zaključka, koji će promijeniti mišljenje srpskog naroda i njegov stav i ubjeđenje da su samo branili svoju djedovinu, očevinu i da će sve to ostaviti svojim pokoljenjima.

- Znam da će od danas svaki Srbin, sve generacije sadašnje i buduće, koji pamte i koji žele da se zna šta je borba za slobodu, za svoje ognjište, rodnu grudu, dom i porodicu, biti ujedinjeni i zajedno proživjeti i preživjeti eventualno donošenje ove sramne rezolucije - ocijenila je Graorčeva.

Ona je naglasila da je više od 24.000 boraca dalo svoj život, da oni koji su prežvjeli danas žive svoji na svome i da je sigurna da bi istim putem krenuli da su na početku, da bi svojim životom branili i odbranili čast i vjeru svojih predaka i potomaka.

- To ne smijemo i nećemo zaboraviti, i nema toga što bi nas natjeralo da pokleknemo u tome. Mi potomci poginulih i stradalih u proteklom ratu živi smo dokaz borbe i želje i potrebe za slobodom i mirom za srpski narod na ovim područjima - istakla je Graorčeva.

Ona je poručila da su Srbi stradali, ubijani i nad njima su izvršeni masovini zločini.

- Mora svjetska javnost čuti ko je bila Božana Delić, majka kojoj su ubijena četiri sina, kćerku, tri zeta, unuka...Mora čuti za strašnu sudbinu Cvetka Ristića, koji izgubi sve što je imao, oca, majku, brata, sestru... za sudbinu Dobrile Perović kojoj u jednom danu muslimani komšije ubiše maljevima i noževima oca, majku, brata, sestru, rođaka, supruga...i mnoge druge - navela je Graorčeva.

Ona je poručila da moraju svi da znaju za dječaka Slobodana Stojanovića iz Kamenice kod Zvornika, kojeg je svirepo ubi pripadnica takozvane Armije BiH Elfeta Veseli jer se vratio po psa.

- Svi moraju da znaju za djevojčicu Mirjanu koja je sa samo devet godina bila silovana i u mukama umrla, za malenog Miluna od 18 mjeseci iz Ledića kojemu su lomili ruke i noge, za Danku od dvje po godine iz Jošanice, za dječake Aleksandra i Radislava iz Skelana i za ukupno 400 djece koja su ubijena jer su nosila srpsko ime....- rekla je ona.

Ona je istakla da Srbi imaju i previše stradalih za koje mnogi ili nisu čuli, ili to ne žele.

- Čuje se samo jedna strana, govori se o stradanju samo jednog naroda. Nas boli to, bole nas rane, bol i patnja za našim najmilijim, što hoće da nam nametnu epitet naroda koji je počinio genocid - ukazala je Graorac.

Ona je naglasila da je u Podrinju ubijeno 3.267 Srba za koje niko ne odgovara.

- Kako da to okvalifikujemo? Kako da danas ili sutra kažemo svima onima koji su izgubili nekoga da su njihove žrtve "genocidaši"? "Zar naše suze nisu iste?", pitaju se Srpkinje, majke kojima ubiše djecu, sinove, uništiše porodicu, prezime, lozu - kaže Graorčeva.

Graorčeva je svim porodicama ubijenbih Srba da stojički i ponosno podnesu sve što se sprema, ali i da svjedoče o stradanju.

- Prkosite vremenu i svima onima koji ne priznaju naše stradanje, stojički i ponosno podnesite ovo što nam spremaju, isto kao i sve ove hrabre žene koje izgubiše svoje sokolove i koje poslije njih ostaše da žive i svjedoče o svom stradanju - napomenula je Graorčeva.

Ona im je poručila da podignu glavu i da misle danas samo na svoje nestale, kojima i danas ne znaju za posmrtne ostatke, na one koji stradaše na ritualne načine od strane onih koji ovdje dođoše samo da bi ruke okrvavili, koji su prijetnja čitavom svijetu, a na srpskim sinovima i očevima su oštrili noževe i odsijecali im glave, umorene, stradale, silovane, ubijene na najmonstruoznije načine koje ljudski um ne može ni zamisliti.

- Prislužite im svijeću koja će osvijetliti i njihov i naš put do istine, koja će kad-tad doći i do ovih koji našu krv peru sa svojih ruku, svoje zločine podmeću nama i pokušavaju da prikriju stotine hiljada Srba koje su pobili samo zato što su bili Srbi - istakla je Graorac.

Ona je poručila da se danas treba obavezati da Srbi ne smiju i neće zaboraviti nijednu porodicu, nijednog poginulog, ubijenog, nestalog borca i civila, nijednu porodičnu tragediju koja mora biti zabilježena kao istorijska činjenica i kao podsjećanje za buduća pokoljenja.

Graorčeva je navela da sa najdubljim poštovanjem danas svi Srbi stoje na mjestu sa koga nema povratka, sa mjesta gdje će cijelom svijetu, a posebno srpskim navodnim prijateljima pokazati da neće uspjeti ničim da ih slome, pa čak ni ovom nakaradnom i neobavezujućom rezolucijom.

- Ovo će postati samo prilika Srbima da se jednom zauvijek okrenu sebi i shvate da je njihova istina i istorija vječno zapisana na grobovima više od 30.000 ubijenih sunarodnika iz proteklog rata, stotine hiljada u Drugom svjetskom ratu i na više od 1,2 miliona u Prvom svjetskom ratu. Svi ovi Srbi dali život braneći svoja ognjišta, otadžbinu i porodicu - poručila je ona


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: