CIK odbacio prijavu SDS-a, ne mogu na lokalne izbore | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

CIK odbacio prijavu SDS-a, ne mogu na lokalne izbore

Izvor: Nezavisne novine | Datum:31.05.2024.

Centralna izborna komisija BiH odbacila je prijavu Srpske demokratske stranke za učešće na lokalnim izborima u oktobru ove godine.

Sa pet glasova članova CIK-a za odbacivanje prijave i jednim glasom protiv (Suad Arnautović) SDS-u je zabranjeno da učestvuje na izborima.

Kako je pojašnjeno  na upravo završenoj sjednici CIK-a, SDS ne ispunjava propisane uslove zbog toga što je račun stranke za finansiranje kampanje otvoren na fizičko lice.”Činjenica je da stranka ne može otvoriti račun iako joj nije zabranjeno političko djelovanje. Što se tiče svih ostalih zakonskih uslova ona ih ispunjava, ali je evidento da račun ne ispunjava”, rekla je Vanja Bjelica Prutina pitajući se kako smo došli do toga da stranka koja je uvijek učestvovala na izborima sada ne može da učestvuje, istovremeno odgovarajući da je to pitanje za neke druge.


S druge strane Suad Arnautović, član CIK-a kaže da račun za finansiranje kamapanje otvara lice kojeg ovlasti politička stranka ili nezavisni kandidat.

“Šta će biti prilikom izvještavanja o tom potom, a moje mišljenje je da nema prepreke”, rekao je Aranutović.


Istovremeno, CIK je odobrio učešće na izborima za 82 stranke među kojima su SNSD, US, DNS, NPS, PDP, NF Jelena Trivić itd.

Inače, Srpska demokratska stranka prijavila se za učešće na izborima kao SDS, ali i kao Srpska demokratska stranka-Volja naroda.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: