Potraga za originalnim Dejtonom | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Potraga za originalnim Dejtonom

Izvor: Kliks | Foto: AP | Datum:24.08.2017.

Kada su Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman krajem 1995. godine potpisivali Dejtonski sporazum, vjerojatno im nije bilo na kraj pameti da će njihovi nasljednici izgubiti taj važan dokument, što se desilo u Sarajevu i Beogradu.

Potpisivanje Dejtonskog sporazuma - Foto: AP

Aferu u vezi s izgubljenim originalima Dejtonskog sporazuma prije nekoliko dana ponovo je pokrenuo Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije. Govoreći za Srpski telegraf, Dačić je podsjetio na činjenicu da nijedno državno tijelo u Srbiji nema originalni primjerak Dejtonskog sporazuma, a zatim je dodao i da nigdje nema ni često citiranog pisma Ričarda Holbruka upućenog Slobodanu Miloševiću u kojem je, navodno, nekad jedan od najuticajnijih diplomata u administraciji Bila Klintona napisao da SAD nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Posebno je intrigantna priča o nestalom Dejtonskom sporazumu, koja izgleda kao spoj teorije urote i tragikomedije. I u Srbiji i u BiH izgubljeni su originali ovog važnog dokumenta, tako da situaciju spašavaju Francuzi koji čuvaju svoj primjerak u arhivu i već godinama šalju ovjerene fotokopije kada to zatraži neko sa prostora bivše SFRJ.

Nestanak Dejtonskog sporazuma najprije je otkriven u Sarajevu, još prije devet godina. Početkom 2008. Željko Komšić, u to vrijeme predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na sjednici Predsjedništva upozorio je da je iz arhiva Predsjedništva BiH nestao originalni primjerak Dejtonskog sporazuma.

Komšićevo otkriće izazvalo je veliko uzbuđenje, jer znalo se da je Alija Izetbegović nakon povratka iz Amerike lično u Sarajevo donio originalni primjerak Dejtonskog sporazuma, a 13 godina nakon toga odjednom više niko nije znao gdje je završio ovaj dokument.

U dvije države vlasti su uspjele zagubiti svoje originalne primjerke izuzetno važnog mirovnog sporazuma. Hrvatska, s druge strane čuva svoj primjerak i tvrde da se gubitak tako važnog dokumenta ne može dogoditi kao i svih drugih međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala i kojue čuva na neograničeno vrijeme.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: