Postignut dogovor o najnižoj plati od 410 KM | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Postignut dogovor o najnižoj plati od 410 KM

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:27.12.2017.
Najniža plata u Republici Srpskoj od 2018. iznosiće 410 maraka. Rezultat je to dogovora socijalnih partnera, na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske. To je 15 maraka više u odnosu na dosadašnjih 395, ali ipak manje od 418, koliko je tražio sindikat. Iako je ministar rada Milenko Savanović zahvalio sindikatu i poslodavcima na postignutom dogovoru, utisak je da niko nije potpuno zadovoljan. 

Dogovorena najniža plata 410 km - Foto: RTRS

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca, Dragutin Škrebić, postugnutom dogovoru dao je, revizorskim riječnikom rečeno, mišljenje s rezervom. Na kompromis su, kaže, pristali iako dogovrena najniža plata nije u skladu sa ekonomskim standardima i normama, jer je praksa u svijetu da ona iznosi 35 do 40 odsto prosječne plate.

"Mislim da je ovo potpuno pogrešan način dogovranja najniže plate. To je ekonomska kategorija, to nije skup nečijih želja. Ja bih volio kada bismo dogovorili najnižu platu 1.000 maraka, ali to u praksi nije izvodivo jer bi nam se desilo da moramo zatvoriti neka preduzeća", rekao je Škrebić.

Postignutim dogovorom zato je bio zadovoljan resorni ministar Milenko Savanović.

"Ovo je način i metod kako treba da radimo i da se usaglašavamo i da argumentima tražimo rješenja. Ako nekad treba i kompromisa napraviti, to je danas učinjeno", rekao je Savanović.

Pomalo idiličan tok konferencije za novinare prekinula je Ranka Mišić, koja je zakasnila više od 20 minuta jer, kako kaže, nije znala gdje se konferencija održava. Odmah po dolasku, u dužem monologu, izrekla je salvu kritika na ostala dva učesnika.

"Radi se o parama koje neko treba da da onome ko svojim znojem radi i doprinosi dobiti. Lično sam jako nezadovoljna i ponižena u čitavom ovom procesu pregovaranja jer Sindikat nije dobio ono što je tražio", dodala je Mišićeva.

Mišićeva je Savanovića i Škrebića prozvala i da, kao socijalisti po političkom opredjeljenju, ne rade dovoljno u interesu radnika. Oni su odgovorili da njihova politička opredijeljenost nema veze sa pregovorima, a zatim su dotakli možda i najbolniju tačku u međusobnim odnosima – pregovore o novom Opštem kolektivnom ugovoru.

Škrebić je naglasio da dvije godine funkcionišu bez opšteg kolektivnog ugovora i da tu ne vidi nijedan problem. "Poslodavci i radnici nisu osjetili nikakav nedostatak Opšteg kolektivnog ugovora, rekao je Škrebić.
Mišićeva je na ovu konstataciju dodala da poslodavac ne može sam uređivati visinu platu.

"Ne može se pravilinikom određivati plata, to je protivustavna kategorija. Ustav je previzan i jasan – plate se određuju zakonom i kolektivnim ugovorom", naglasila je Mišićeva.

U trenutnim uslovima, plate i sva ostala prava radnika regulisaće tržište, poručuju poslodavci, a iz sindikata odgovoraju da upravo zbog toga, najbolji radnici odlaze iz Republike Srpske.

Ni postignuti kompromis o najnižoj plati nije zadovoljio nijednu stranu. Tek malo razloga za zadovoljstvo može imati, procjenjuje se, oko 16.000 radnika, uglavnom nekvalifikovanih, koji će na godišnjem nivou zarađivati 180 maraka više.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: