„Turski tok“ će biti realizovan bez obzira na Zapad | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

„Turski tok“ će biti realizovan bez obzira na Zapad

Izvor: Sputnik | Datum:16.06.2015.
„Turski tok“ će Rusiji omogućiti da više ne koristi Ukrajinu kao tranzitnu zemlju za gas prema Evropskoj uniji, a Turskoj da ima važniju ulogu na geoekonomskom i geopolitičkom planu, posebno u odnosu s Briselom, ocenjuje za Sputnjik analitičar Mihail Gamandij-Jegorov.

Projekat gasovoda „Turski tok“ biće ostvaren bez obzira na negativnu reakciju Zapada, smatra Gamandij Jegorov.

Moguće je da Rusija i Turska još nisu saveznici, ako se uzmu u obzir pitanja u kojima zauzimaju suprotne pozicije, ponekad čak i dijametralno suprotne, ali je nesporna činjenica da su dve zemlje danas strateški partneri„, navodi analitičar.

Turska se, prema njegovim rečima, vidno razvila i nudi izuzetne trgovinske mogućnosti. „Ako sudimo po tim mogućnostima i životnom standardu u toj zemlji, Turska ima više prava da bude u Evropskoj uniji nego baltičke zemlje, Rumunija ili Ukrajina„, smatra Gamandij Jegorov.

Analitičar ukazuje da je sve manje građana Turske koje privlači mogućnost ulaska u sastav Evropske unije.

Naprotiv, sada mnogi izražavaju želju da razvijaju odnose sa severnim susedom, Ruskom Federacijom. Da ne govorimo o drugim zemljama BRIKS-a, uključujući Kinu i zemlje evroazijskog prostora, kao i Afrika, gde je Turska poslednjih godina takođe veoma aktivna„, navodi analitičar.

Po mišljenju Gamandija-Jegorova to ne znači da Turska namerava da prekine odnose s Evropskom unijom, ali joj zajednica evropskih naroda više nije prioritet.

„Utoliko pre što je sadašnja Evropska unija praktično postala sinonim za političke i ekonomske probleme. Čisto sumnjam da je Turskoj to potrebno“, naveo je analitičar.

Gamandij-Jegorov naglašava da je Turska već odbila da se priključi sankcijama zapadnih zemalja protiv Rusije.

Pored toga, Rusija i Turska su se dogovorile da grade gasovod „Turski tok“. Taj projekat, prema rečima analitičara, omogućiće Rusiji da više ne koristi Ukrajinu kao zemlju kroz koju se ostvaruje tranzit gasa u Evropu, a Turskoj će omogućiti da igra značajniju ulogu na makroekonomskom i geopolitičkom planu, posebno u odnosu s Briselom.

„SAD i njihovi vazali požurili su da saopšte da ne odobravaju ovaj projekat. Ali uzalud, Moskva i Ankara će ga realizovati. To će se desiti kada osobe koje ’donose odluke’ u Briselu shvate da li im je potreban gas za evropske potrošače ili ne“, smatra analitičar.

U subotu, 13. juna, predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su u Bakuu i razmotrili velike energetske projekte, među kojima i „Turski tok“, kao i situaciju u Ukrajini.

Prema rečima portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova, šefovi dveju država su potvrdili strateški cilj da robnu razmenu povećaju na 100 milijardi dolara.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: