Politiko: Putinovi najbolji "EU prijatelji" | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Politiko: Putinovi najbolji "EU prijatelji"

Izvor: Tanjug | Datum:17.06.2015.
Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da obezbijedi podršku lidera Evropske unije sa ciljem ukidanja sankcija Moskvi, pa oko sebe okuplja krug evropskih prijatelja, među kojima su se našli Mateo Renci, Aleksis Cipras, Viktor Orban i Robert Fico, objavio je Politiko.

Putin i Renci u Milanu - Foto: AP

Italijanski premijer Mateo Renci je, samo nekoliko dana poslije učešća na samitu G7, na kojem je istaknuta mogućnost "pojačavanja sankcija" Rusiji ako se u potpunosti ne bude ispoštovao sporazum iz Minska, ugostio Putina u Milanu i govorio o "tradicionalnom italijansko-ruskom prijateljstvu".

Aludirajući na ukidanje sankcija, Putin je ponudio "recipročne mjere i dalje proširenje saradnje".

U tekstu objavljenom na sajtu Politico.eu. se ukazuje da nećemo morati još dugo da čekamo da bi vidjeli da li je Putinova "retorika upalila". Trenutni režim sankcija, koje je EU uvela Rusiji, ističe krajem jula, a da bi bile produžene ili pooštrene, neophodna je jednoglasna odluka svih 28 zemalja članica Unije.

Kao sljedećeg "Putinovca", Politiko navodi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, koji je vodio dugačak telefonski razgovor sa ruskim predsjednikom prije obraćanja parlamentu 5. juna u kom je kritikovao diktat "trojke".

Podseća se i da je "Gasprom" nedavno postigao sporazum sa Turskom o izgradnji gasovoda "Turski tok" i navodi da Moskva pokušava da nagovori grčke lidere da podrže taj projekat. Prema Putinovim riječima, taj sporazum će Grčkoj donijeti "na stotine miliona evra svake godine".

Ruski predsednik se nada i podršci dvije centralnoevropske zemlje - Mađarske i Slovačke.

Mađarski premijer Viktor Orban je prošle godine uporedio sankcije protiv Rusije sa "pucanjem u sopstvenu nogu". Premijer Slovačke Robert Fico, koji je nazivao sankcije "besmislenim", nedavno je u roku od jednog mjeseca, posjetio Moskvu dva puta.

Upoređujući sankcije protiv Rusije sa embargom koji su SAD uvele Kubi, Fico je naveo da je obim trgovine između Slovačke i Rusije opao za 40 odsto u prvoj četvrtini ove godine.

Politiko ocjenjuje da najvjerovatnije ni Slovačka, ni Mađarska neće djelovati same u blokiranju produženja sankcija. "Dosad, i Slovačka i Mađarska, kao i Renci, htjeli su da sjede na dvije stolice - dajući mlako odobrenje sankcijama, a potom kod kuće i u Moskvi su ih kritikovali", navodi Politiko.

"Kritična masa" članica EU, uključujući i relativno velike i uticajne zemlje koje se protive sankcijama, mogla bi da prevagne u prilog evropskih "Putinovaca", piše Politiko, ocjenjujući da bi to bila "katastrofa" i da bi se "ukidanjem sankcija poslije samo jedne godine poslao jasan signal da se Putinova agresivnost isplati".


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: