Šta će Putin sve raditi u Srbiji | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Šta će Putin sve raditi u Srbiji

Izvor: vecernjenovosti | Datum:27.12.2018.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom posjete Srbiji, 17. januara, sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem posjetiće Hram Svetog Save na Vračaru, pišu "Novosti".

Detaljni plan posjete ruskog zvaničnika još se utvrđuje, a prema informacijama lista, postoji mogućnost da Putin posjeti i jedno mjesto izvan Beograda.

Još se navodi i da Putin priprema najmanje 20 strateških sporazuma sa Srbijom, vrijednih nekoliko stotina miliona evra koji se odnose na ulaganja u infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, odbrambeni sistem, obrazovanje i turizam.

Među njima trebalo bi da se nađu ugovori o izgradnji željezničkih koridora, priključenje Srbije na gasovod Turski tok, isporuka tenkova T-72 i protivvazdušnih raketa, izvoz srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju.

Prema pisanju Novosti, neizbježna tema dvojice lidera biće perspektiva dijaloga sa Prištinom i razmatranje mogućnosti da se okonča kompromisnim rješenjem.

Tokom boravka u Beogradu Putin bi, kako se očekuje, trebalo da uruči Vučiću Orden Svetog Aleksandra Nevskog, znamenje koje se prvi put poslije 100 godina dodjeljuje jednom srpskom državniku. Posljednji koji je dobio to odličje bio je nekadašnji srpski i jugoslovenski premijer Nikola Pašić.

Inače, za ukrašavanje najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu Rusija je Srbiji poklonila više od deset miliona evra, a dvojica lidera dogovoriće nastavak ruske pomoći za potpuno okončanje radova u Hramu tokom 2019. godine, navodi list.

Putin je već bio u ovoj svetinji kada mu je patrijarh Irinej uručio orden Svetog Save Prvog stepena, najviše odlikovanje SPC.

On je tada obećao konkretnu pomoć za završetak vračarskog Hrama koji bi trebalo da simbolizuje bliskost dvaju naroda.

Prvi korak napravila je ruska kompanija "Gaspromnjeft" zahvaljujući kojoj je postavljen mozaik ispod glavne kupole Hrama.

Unutrašnje uređenje Hrama na Vračaru, prema okvirnom planu koji bi trebalo da potvrde i predsjednici Putin i Vučić, trebalo bi da bude potpuno završeno do kraja sljedeće godine.

Sredinom 2019. biće završena oltarska apsida, podovi i pojedine cjeline. U ovom stanju Hram Svetog Save dočekaće obilježavanje 800 godina samostalnosti SPC.

Radovi će zatim biti nastavljeni kako bi početkom 2020. crkva zasijala punim sjajem, pišu "Novosti".


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: