Lavrov: Nepristojno postavljati Beogradu izbor između Rusije i EU | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Lavrov: Nepristojno postavljati Beogradu izbor između Rusije i EU

Izvor: Srna | Datum:16.01.2019.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da se Srbiji nameće izbor između Rusije i EU, ocjenjujući da je nepristojno zauzimati takav stav.

Lavrov je istakao na godišnjoj konferenciji za medije da se Moskva protivi nametanju izbora između Rusije i EU, te posavjetovao da se odustane od logike "ili sa Rusijom ili sa EU".

On je naglasio da se EU ne ustručava da kaže da Srbija prvo mora da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u Uniju, kao i da treba da se saglasi sa politikom EU prema Rusiji, uključujući i pridruživanje nametanju sankcija.

"Nepristojno je zauzimati takav stav i već više puta sam govorio da se EU stalno ponosi svojim jedinstvom, ali to jedinstvo se u posljednje vrijeme gradi na osnovu najmanjeg imenitelja kada se traži od drugih država EU da zauzmu stavove koji u vezi sa Rusijom očigledno predstavljaju predubjeđenje i koji su diskriminacioni", rekao je Lavrov.

On je rekao da se Rusija zalaže za povratak na filozofiju saradnje na osnovu balansa interesa, a ne na osnovu nametanja pogleda koje izrađuje mala grupa država, bez obzira koliko da su uticajni, prenio je "Sputnjik".

"Hajde da se vratimo na ono vrijeme kada su veliki Evropljani, uključujući i /Šarla/ De Gola, promovisali svoj san, svoju viziju jedinstvenog prostora od Atlantika do Urala, pa Tihog okeana, što je potvrđeno dokumentima. Ali se u praksi ti dogovori ne sprovode", istakao je Lavrov.

On je rekao da nametanje izbora između Rusije i EU predstavlja mentalitet koji je odavno prevaziđen i održava stari kolonijalni pristup.

"Već sam navodio primjer kada je EU išla tim putem jednostranih zahteva i logikom ’ili-ili‘. Ministar spoljnih poslova Belgije je 2014. otvoreno zahtijevao da Ukrajinci moraju da izaberu da li će biti sa Rusijom ili sa Evropom. Provokativni pristupi koji odražavaju raspoloženje velikih sila ne odgovaraju onim odlukama koje smo donosili u okviru OEBS-a i EU", dodao je Lavrov.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: