PUTIN NA OTVARANJU IZLOŽBE „PRAVOSLAVNA RUSIJA“: Ljubav prema domovini je najjače osjećanje koje sve pobjeđuje, nadahnjuje, pomaže i spasava | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

PUTIN NA OTVARANJU IZLOŽBE „PRAVOSLAVNA RUSIJA“: Ljubav prema domovini je najjače osjećanje koje sve pobjeđuje, nadahnjuje, pomaže i spasava

Izvor: Politika, Pravoslavlje.ru | Foto: Princip | Datum:06.11.2015.

Vladimir Putin je posjetio XIV Crkveno-društvenu izložbu-forum „Pravoslavna Rusija. Moja istorija. Od velikih potresa do Velike Pobjede“, prenosi sajt predsjednika RF. Izložba je otvorena u Manježu 4-og i trajaće do 22. novembra.

Foto: PrincipEkspozicija se zasniva na istorijskim svjedočanstvima i dokumentima iz različitih državnih arhiva i sadrži „žive“ karte, knjige, animirane spotove i kratkometražne filmove posvećene istoriji Rusije u periodu od 1914. do 1945. godine. Organizatori izložbe su Moskovska patrijaršija, Ministarstvo kulture i Vlada Moskve.
Govor Predsjednika Ruske Federacije na otvaranju izložbe prenocimo u cjelosti:

Vaša Svetosti, poštovani prijatelji! Čestitam vam otvaranje godišnje izložbe iz ciklusa «Pravoslavna Rusija», koja je upriličena povodom Dana narodnog jedinstva, – rekao je ruski predsednik otvarajući izložbu. – Ovaj prosvetiteljski projekat je rezultat velikog zajedničkog rada Ruske Pravoslavne Crkve, vodećih naučnih organizacija, arhiva i biblioteka, i svjedoči o sve većem živom i dubokom interesovanju za rusku istoriju, za naše duhovne korijene i izvore. Od srca se zahvaljujem organizatorima i učesnicima u izložbi.

Centralnu temu njene velike ekspozicije predstavlja period od 1914. do 1945. godine, epoha svjetskih ratova, revolucija i potresa. Tada su podrivani običaji i uništavane sudbine, a žrtve okrutnih društvenih eksperimenata bili su milioni ljudi.

Ali čak i u takvim surovim i teškim uslovima ljudi su živjeli, stvarali, otkrivali i napredovali, a kad bi se nad domovinu nadvila opasnost – uvijek su se sjećali glavnog. Bili su svjesni značaja jedinstva i sloge, okretali su se vječnim neprolaznim vrijednostima i uzvišenim moralnim idealima. Ideološki klišei su se povlačili pred pravom, istorijskom Rusijom.

Ljubav prema domovini bila je najjače osjećanje koje je sve pobjeđivalo, nadahnjivala je, pomagala i spasavala. Tako je naš narod preživio Veliki otadžbinski rat 1941-1945. godine i ne samo da je opstao – već je sačuvao i učvrstio državnost, donio je mir i oslobođenje porobljenim evropskim narodima.

Ove godine smo proslavili veliki opštenacionalni jubilej – 70. godišnjicu Velike Pobjede; ona je postala događaj od ogromnog istorijskog i moralnog značaja, predmet bezuslovnog ponosa i poštovanja i simbol herojstva naroda. To je naša istorija. Treba da je poznajemo, da je poštujemo bez ikakvih oduzimanja i prećutkivanja, treba da je se sjećamo i da poštujemo njene lekcije, da uvažavamo i poštujemo iskustvo prošlosti.

Siguran sam da će ova izložba koja se zasniva na istinitim svjedočanstvima i dokumentima, koja je organizovana uz primjenu najsavremenije tehnologije, izazvati veliko interesovanje, da će zanimati mlade ljude i ljude iz različitih naraštaja. Tim prije što se neće održavati samo u prestonici, već i u drugim gradovima naše zemlje.

Važno je to što će posjetioci i gosti na nov način moći da pogledaju dobro poznate događaje i činjenice, da steknu sopstveno mišljenje o njima i sopstvenu predstavu. Još jednom svima vama čestitam otvaranje ove izložbe. Želim vam uspjeh i sve naj-najbolje.

Srećan vam praznik.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: