RUSIJA NA STRANI REPUBLIKE SRPSKE: Moskva odlučno protiv novog Dejtona | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

RUSIJA NA STRANI REPUBLIKE SRPSKE: Moskva odlučno protiv novog Dejtona

Izvor: RTRS | Foto: Sputnik | Datum:13.11.2015.

Naredne sedmice BiH obilježava 20. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Uoči jubileja istorijskog događaja, neki centri moći iz Vašingtona i sa Zapada nastoje da revidiraju Dejtonski sporazum i centralizuju BiH. U tom slučaju, i opstanak Republike Srpske bio bi upitan.

Foto: SputnjikPojedinci iz Amerike idu i korak dalje – pa Dejton nazivaju luđačkom košuljom u koju je obučena BiH. Partneri iz međunarodne zajednice koji Srpskoj pomažu da odoli pritiscima Vašingotna i Londona su, prije svih, Rusija, iz koje i danas stižu jasne poruke. Nakon što je rusko „ne“ rezoluciji o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti pomrsilo račune Vašingtonu i Londonu, iz Moskve je poručeno da su zapadni stavovi neprihvatljivi i kada su u pitanju izmjene Dejtonskog sporazuma.

Da Dejtonski sporazum ne treba mijenjati, već kreativno primjenjivati, stav je zvanične Moskve. „Dejton je živ“ je i današnja poruka pomoćnika ministra spoljnih poslova Rusije Alekseja Meškova. Rusija smatra da OHR treba zatvoriti, a sva ovlašćenja predati građanima. O godišnjici Dejtona stav je iznio i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

–  Godišnjica je povod da pogledamo na napredak koji smo postigli i vidimo kakva je šansa za budućnost. Mi vjerujemo da se u zadnjih 20 godina Dejton pokazao kao čvrsta osnova, ne samo za završetak rata, nego i za održavanje mira i pomirenje. Dejton treba koristiti tako da se da podrška nezavisnom razvoju i dogovaranju unutar BiH, bez miješanja i vođstva sa strane. Odluke treba donositi na bazi dogovora unutar zemlje – istakao je Ivancov.

Udovica Ričarda Holbruka, kreatora Dejtonskog sporazuma, otkriva da Holbruk nije planirao da Dejton bude trajno rješenje, niti luđačka košulja, već okvir da se zaustavi rat. Zbog toga poziva, kako kaže, Bosance, da ne oklijevaju u traženju promjena. Najavljuje mogućnost povratka i Hilari Klinton u Bijelu kuću što bi, kaže, bila dobra vijest za Bosnu. To bi, ocjenjuje, otvorilo put Dejtonu dva. Ona smatra, da SAD treba da budu jedna od od dvije strane koje bi sazvale novi Dejton, a to bi kako kaže, „po Holbrukovom kalupu“ mogao da realizuje Bil Klinton.

Za Republiku Srpsku, to su samo iluzije. Ako do toga dođe, sve će ponovo biti na početku, smatra ekspert pravnih nauka Vitomir Popović. Ponovo bi imali Repuliku Srpsku, Herceg Bosnu i Republiku BiH.

– Nije to baš tako kad se nekom prohtije, pa bez obzira odakle dolazio. Bila to gospođa Klinton ili neko drugi i da će se na takav način mijenjati međunarodni ugovor. Vidite da je u potpunosti došlo do promjene odnosa u svijetu. Rusija je sada mnogo jača zemlja – kaže Popović.

Ni Evropa više nije što je nekad bila. Umjesto „Evrope bez granica“ – podižu se bodljikave žice. Jačaju nacionalne države. Ako se ne reformiše, prijeti joj raspad, ocjenjuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Sama Evropa nije više obećano mjesto, kao što smo mislili prije nekoliko godina. Ono što mi moramo da radimo jeste da vodimo računa o vlastitim interesima. Znači, Republika Srpska ima samo jedan cilj, a to je da ojača svoju snagu i svijest o sebi i svojoj samostalnosti – rekao je predsjednik Srpske.

Da bi odoljela pritiscima nekih centara moći iz Vašingtona, koji po tradiciji djeluju protiv opstanka Republike Srpske, neophodno je jedinstvo najvećih političkih stranaka u Srpskoj – stav je Miše Đurkovića s Instituta za evropske studije u Beogradu. Ocjenjuje da su prijetnje zatvorom i optužbe za izdaju neprihvatljiv način političke borbe.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: