Čepurin: Rusi i Srbi uvijek na pravoj strani istorije | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Čepurin: Rusi i Srbi uvijek na pravoj strani istorije

Datum:07.04.2015.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da najavljeno učešće pripadnika Vojske Srbije na paradi u Moskvi nije pitanje promjenljivih političkih okolnosti ili interesa.

Mislim, međutim, da za nas, Srbe i Ruse, to nije pitanje brojki i promjenljivih političkih okolnosti. Zastupljenost srpske strane ima velik simbolički značaj. To naglašava istorijsko jedinstvo naših naroda, tradicionalne veze prijateljstva Srba i Rusa. Dobro to ovde osjećam„, rekao je Čepurin u izjavi za „Politiku“.

On je podsjetio da su na svečanost proslave pobjede u Velikom otadžbinskom ratu, 9. maja, pozvani predstavnici država koje su dale veliki doprinos borbi protiv fašizma i istakao da su pozvani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić i jedinica oružanih snaga Srbije.

Prema njegovim riječima, zajednička pobjeda u najokrutnijem ratu tokom istorije čovječanstva nije nešto čega možemo da se sjetimo ili da zaboravimo u zavisnosti od ovih ili onih okolnosti, interesa ovih ili onih snaga.

Uloga Jugoslavije i Srbije u tome, od prvog do poslednjeg dana rata, izuzetno je velika, i to visoko cijene i poštuju u Rusiji. Nije slučajno da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin posjetio Beograd povodom 70. godišnjice oslobođenja srpske prestonice od fašističkih osvajača. U vojnoj paradi je tada učestvovala i vazduhoplovna akrogrupa “Striži“ Ratnog vazduhoplovstva Rusije„, kaže ruski ambasador.

On je precizirao da je 16 jedinica iz prijateljskih država i zemalja antihitlerovske koalicije pozvano da učestvuje u vojnoj paradi na Crvenom trgu.

Devet je potvrdilo svoje učešće, dvije države su odbile, a od pet zemalja se još očekuje odgovor. Lista onih koji su prihvatili poziv za svečanosti, kako kaže, biće kompletirana do kraja mjeseca.


Izvor: Politika/IN4S portalKategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: