FINANSIJSKO ORUŽJE: Rusija će zlatom „istisnuti“ dolar | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

FINANSIJSKO ORUŽJE: Rusija će zlatom „istisnuti“ dolar

Izvor: Sputnjik | Datum:26.02.2016.

Intenziviranje akcija Rusije i Kine na tržištu zlata povećava poverenje u ovaj plemeniti metal i potkopava dominaciju dolara. U pozadini porasta spekulacija o finansijskom sistemu zapadnih država, ove akcije mogu lišiti SAD poluge pritiska, piše „Velt“.

Foto: rs.sputniknews.comU nestabilnoj ekonomskoj situaciji, zlato donosi sigurnost. Ovaj metal je cenjen širom sveta, a njegova količina se, pritom, ne može povećati veštačkim putem. Monetarno zlato može da zaštiti svoje vlasnike od labilnosti kursa na svetskom valutnom tržištu i da postane pouzdana zaštita od krize, piše list.

Rusija zbog sankcija i pada cena nafte jednostavno mora da se oslobodi dolarske zavisnosti i predsednik Vladimir Putin je već napravio potrebne korake u tom pravcu. Od 2005. godine zalihe zlata Rusije porasle su približno četiri puta, samo poslednjih 12 meseci za 200 i više tona, navodi autor članka.

Aktivnije od Rusije zlato kupuje samo Kina. Prošle godine njene rezerve su odjednom porasle za 62 odsto i dostigle skoro 1.600 tona. Zlato na ovaj način postaje finansijsko oružje koje zemlje koriste kako bi se omela dominacija zapadnih valuta i potkopala moć Amerike i Evrope. Uostalom, za Vašington ovakve akcije nisu iznenađenje — on je i sam koristio dolar da izvrši pritisak na Rusiju, naglašava list.

Porast ruske aktivnosti na tržištu zlata povećao je cenu plemenitog metala na najviši nivo od 2012. godine. Pošto dugovi zapadnih zemalja stalno rastu i finansijaki sistem u kojem SAD dominiraju postaje sve nestabilniji, mnoge države traže bezbednost u nečemu pouzdanijim od dolara. Za Rusiju i Kinu popunjavanje zlatnih rezervi dobija strateški značaj, jer će nezavisnost od američke valute doneti izazove Vašingtonu i uticati na raspored snaga u svetskoj ekonomiji, zaključio je autor članka.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: