SJAJAN MANEVAR: Ako Rusija ostvari ovaj plan, menja se geopolitička karta sveta | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

SJAJAN MANEVAR: Ako Rusija ostvari ovaj plan, menja se geopolitička karta sveta

Izvor: intermagazin.rs | Foto: intermagazin.rs | Datum:10.03.2016.

Ako ostvari svoj plan, Rusija bi mogla da drži pod kontrolom 75 odsto svetskog snabdevanja naftom, ocenjuje portal „Oil prajs“ i prema rečima stručnjaka, Moskva je napravila sjajan manevar preuzevši vodeću ulogu u stvaranju novog naftnog kartela sa članicama OPEK.

Foto: intermagazin.rsPojava novog naftnog kartela na čelu sa Rusijom može dovesti do ozbiljne promene ravnoteže snaga u svetu, a prvi korak u stvaranju bio je sastanak Rusije, Katara, Saudijske Arabije i Venecuele, krajem proteklog meseca. Naredni razgovori, najverovatnije u širem sastavu, biće održani sredinom marta.

Pre krize vodeću reč oko cena nafte imala je Saudijska Arabija, međutim, posle velikog pada cena njena uloga je znatno smanjena. Trenutno kormilo u borbi sa naftnom krizom preuzima Rusija, pa je situacija sasvim drugačija.

Istovremeno, Rijadu, u kontekstu dramatičnog pogoršanja odnosa sa SAD, sada treba novi saveznik, koji bi bio u stanju da zaštiti interese Saudijaca od pretnji oličenih u Islamskoj državi i Iranu.

„Bez obzira što Rusija i Saudijska Arabija podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom konfliktu, dramatičan pad cena nafte, izgleda, učinio je njihov savez mogućim“, naglašava portal „Oil prajs“.

Ukoliko novi kartel postane realnost, zemlje koje ga čine mogle bi uskoro u potpunosti prestati da koriste dolar kao sredstvo plaćanja. Ovakav razvoj situacije može da dovede do promena geopolitičke karte sveta i to geometrijskom progresijom, zaključuje „Oil prajs“.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: