Moskva: Pitanje granica LNR i DNR će se tek rješavati | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Moskva: Pitanje granica LNR i DNR će se tek rješavati

Izvor: RTRS | Datum:22.02.2022.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da prvo treba ratifikovati sporazum o prijateljstvu, a zatim razgovarati o tome u kojim granicama Rusija priznaje LNR i DNR.


 

 Hajde ipak da pustimo naše zakonodavce da danas odigraju svoju ulogu i pustimo da se realizuje pravni proces (ratifikacija sporazuma) - odgovorila je Zaharova na pitanje u kojim granicama Rusija priznaje LNR i DNR.

Takođe je saopštila da je Moskva dugi niz godina pozivala i podsticala na realizaciju Minskih sporazuma.

Kako je konstatovala u emisiji Solovjov lajv na Jutjubu, Rusija polazi od toga da su Minski sporazumi prestali da budu relevantni za vlasti u Kijevu.

Prema riječima Zaharove, u odluci Rusije da prizna nezavisnost LNR i DNR nema emocija, ali je očigledno da je Zapad lišen svake empatije i razumijevanja suštine pitanja.
 
Komentarišući mogućnosti sastanka šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena nakon priznanja LNR i DNR, ona je istakla da je Moskva spremna za pregovore i diplomatiju.

Priznanje nezavisnosti stavlja tačku na stradanja ljudi

Priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike, ratifikacija sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći trebalo bi da zaustave stradanje Rusa i sunarodnika koji tamo žive, rekao je predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

On je istakao da će danas Duma razmotriti pitanje ratifikovanja sporazuma koji je potpisan između Rusije i LNR i DNR.

- U situaciji kada se nalazimo pred humanitarnom katastrofom, vidimo kako je na desetine hiljada izbjeglica, žena, djece primorano da napušta svoje kuće, jedini izbor je da se donese ta odluka - istakao je on.

Volodin dodaje da je Rusija dugo tražila od Ukrajine da poštuje Minske sporazume, "ali ih je Kijev precrtao kada je pokrenuo vatrena dejstva na civile u Donbasu".

On je konstatovao da su SAD zainteresovane za to da taj sukob traje, te da evropske zemlje nisu bile u stanju da utiču na ta pitanja.

Prema mišljenju Volodina, ograničavajuće mjere protiv Rusije će biti uvedene u svakom slučaju, kao što su se i ranije uvodile bez ikakvih razloga.

- SAD i njihovim satelitima-saveznicima snažna Rusija ne treba - zaključio je on.

Prethodno je ruski lider potpisao dva ukaza kojima se priznaju Luganska i Donjecka Narodna Republika. On je naložio izvršnim vlastima da što prije ratifikuju te dokumente. Putin je izrazio uvjerenje da će narod Ruske Federacije podržati odluku o priznanju LNR i DNR.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: