Bajden objavio prvu rundu sankcija: Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Bajden objavio prvu rundu sankcija: Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu

Izvor: RTRS | Datum:22.02.2022.

Sjedinjene Američke Države smatraju da je Rusija najnovijim akcijama pokrenula invaziju na Ukrajinu, rekao je u obraćanju američki predsjednik Džozef Bajden.


 

 Putin je juče priznao dva regiona Ukrajine kao nezavisne države. Po mom mišljenju, on traži izgovor za zauzimanje veće teritorije. Ako ste slušali njegov jučerašnji govor, on stvara osnov da ode mnogo dalje. Ovo je početak invazije Rusije na Ukrajinu - rekao je Bajden.

Prema njegovoj ocjeni, u Putinovom govoru nije bilo ni naznake da je zainteresovan za realan dijalog o evropskoj bezbjednosti.

- Ništa u dugačkim Putinovim napomenama ne svjedoči o bilo kakvom interesovanju da vodi realan dijalog o evropskoj bezbjednosti u 2022. godini - rekao je Bajden u televizijskom obraćanju povodom situacije u Ukrajini.

Istovremeno, američki lider je ukazao da je Rusija, po njegovom mišljenju, i dalje spremna da nastavi vojni napad na Ukrajinu.

- Ali nadam se da griješim u vezi sa tim - dodao je Bajden.

Uvođenje sankcija

Američki predsjednik je, ipak, rekao da se nada da i dalje ima prostora za diplomatsko rješenje krize u Ukrajini, bez obzira na opasnost od "predstojeće agresije" i najavu prve runde ograničenja, koja, kako je rekao, podrazumijevaju sankcije protiv državnog duga, dvije banke i ruske elite.

- Nadam se da je diplomatija još uvijek dostupna - rekao je Bajden.

Američki predsjednik je upozorio da će, u slučaju eskalacije krize u Ukrajini, sankcije Rusiji biti proširene.

- Danas najavljujem prvu tranšu sankcija koje će natjerati Rusiju da plati cijenu kao odgovor na njihove akcije - rekao je Bajden i dodao da su nove mjere protiv Rusije usaglašene s američkim saveznicima.

SAD šalju dodatne trupe na Baltik

Bajden je najavio da će dodatne američke snage koje su već u Evropi biti preraspoređene u baltičke države zbog krize u Ukrajini.

- Odobrio sam prebacivanje dodatnih američkih snaga i opreme stacionirane u Evropi radi jačanja naših baltičkih saveznika - Estonije, Letonije i Litvanije - rekao je Bajden, naglasivši da je ova odluka isključivo defanzivna.

Prema njegovim riječima, SAD nemaju nikakvu želju da se sukobljavaju s Rusijom, ali da žele da prenesu Moskvi poruku da će štititi svaki pedalj teritorije NATO.

- Nemamo namjeru da ratujemo s Rusijom, ali želimo da pošaljemo jasan signal da će Sjedinjene Države zajedno sa saveznicima štititi svaki pedalj teritorije NATO i poštovati obaveze koje imaju pred Alijansom - rekao je Bajden.

Radimo na tome da Sjeverni tok 2 ne bude pušten u rad

Bajden je, takođe, rekao da američka administracija sarađuje s Njemačkom kako ruski gasovod Sjeverni tok 2 ne bi bio pušten u rad.

- Zbog dejstava Rusije, radimo sa Njemačkom na tome da obezbijedimo da gasovod Sjeverni tok 2, kao što sam ranije obećao, ne bude pušten u rad - rekao je Bajden.

Dodao je da su zapadne zemlje jedinstvene u riješenosti da odgovore Rusiji na njene korake ka Ukrajini

- Jedinstveni smo u podršci Ukrajini. Jedinstveni smo u protivljenju ruskoj agresiji. I ujedinjeni smo u našoj odlučnosti da branimo NATO alijansu - zaključio je Bajden.
 
VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: