Lavrov: Spremni smo za pregovore čim ukrajinska vojska prestane da pruža otpor i položi oružje (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Lavrov: Spremni smo za pregovore čim ukrajinska vojska prestane da pruža otpor i položi oružje (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:25.02.2022.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski laže kada govori da je spreman na pregovore o neutralnom statusu Ukrajine.
 
Kako je rekao, Zelenski je protraćio mogućnost da riješi problem u zemlji, stoga nema potrebe da sada prebacuje sopstvenu krivicu na nekog drugog. Lavrov je ujedno i istakao da će Rusija sprovesti demilitarizaciju Ukrajine.


 
- Rusija će osigurati demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Dosta smo stradali od nacizma, ukrajinski narod je previše dugo stradao od nacizma da na to i dalje gledamo lakomisleno - rekao je on.
 
Rusija je spremna na pregovore po pitanju Ukrajine u svakom trenutku, ali kada ukrajinska vojska prekine da pruža otpor i položi oružje.
 
- Niko nema namjeru da ih ugnjetava, niko ih neće napadati, neka se vrate svojim porodicama. A ukrajinskom narodu hajde da osiguramo mogućnost da odlučuju o svojoj sudbini - rekao je on.

Takođe je rekao i da Rusija ne vidi mogućnost priznavanja aktuelnog ukrajinskog rukovodstva – demokratskim.

- Ne mogu da povjerujem u to da su zapadni političari i diplomate, kategorički odbijajući da primoraju Kijev da ispune Minske sporazume, nadali da će tako biti vječno, da ćemo vječno da trpimo kako se ugnjetava ruski narod i zabranjuje ruski jezik u Ukrajini - istakao je Lavrov.
 
- Niko ne planira da okupira Ukrajinu, cilj operacije je otvoreno objavljen – demilitarizacija i denacifikacija - rekao je Lavrov.

On je istakao da se Rusija uvijek zalagala za diplomatsko rješenje krize u Ukrajini. Takođe je dodao da je Rusija zainteresovana za to da narod Ukrajine bude nezavistan.
 
- Zainteresovani smo za to da ukrajinski narod bude nezavistan, da ima vladu koja će predstavljati svu njegovu različitost i da ne bude u situaciji da se nalazi pod potpunom spoljnom kontrolom usmjerenom na to da podstiče neonacizam, genocid nad Rusima - rekao je Lavrov.
 
Prema njegovim riječima, Budipeštanski memorandum o Ukrajini ne uključuje nikakve obaveze podržavanja režima koji je objavio genocid nad svojim narodom.

- Nadam se da ste svi čitali Budimpeštanski memorandum. Tamo ne postoji nikakva obaveza da se priznaju antidržavni udari, nema obaveze da se izlazi u susret režimu koji je objavio genocid protiv dijela svog naroda - rekao je šef ruske diplomatije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije želio da radi na sprovođenju odluka sa sastanaka u "normandijskom formatu" i lagao je govoreći da Rusija ne pristaje na pregovore, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Predsjednik Zelenski vam je govorio laži, jednostavno vas je obmanjivao. U početku kada je kategorički odbijao da realizuje Minske sporazume i kada je sve vrijeme pozivao svoje zapadne pokrovitelje da se okupi normandijski format sa razlogom i bez razloga, ne garantujući da će ti sastanci biti praćeni nekim realnim rezultatima. Ti pozivi su, svima je jasno, imali za cilj da zabašure konkretan rad koji je zahtjevan od predsjdnika Zelenskog u smislu realizacije sporazuma postignutih tokom prethodnih rundi pregovora - rekao je Lavrov. 

On je dodao da svi narodi Ukrajine treba da imaju mogućnost da slobodno određuju svoju sudbinu.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: