Kremlj: Ruske trupe ne gađaju stambena naselja Ukrajine | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Kremlj: Ruske trupe ne gađaju stambena naselja Ukrajine

Izvor: RTRS | Datum:01.03.2022.

Ruske trupe ne vrše napade na infrastrukturu i stambene oblasti u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


 

 Tokom specijalne operacije ruske trupe ne izvode nikakve udare na civilnu infrastrukturu i na stambeni kompleks. To ne dolazi u obzir. Radi se samo o demilitarizaciji Ukrajine i vojnim objektima. Ne smijemo zaboraviti da je u velikom broju slučajeva upravo riječ o paljbi nacionalističkih grupa koje koriste žive objekte kao štit - rekao je Peskov.

Govoreći o rusko-ukrajinskim pregovorima, Peskov je rekao da je pomoćnik predsjednika i šef ruske delegacije na pregovorima Vladimir Medinski podnio izvještaj predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Prema riječima portparola, u Kremlju će analizirati rezultate prvih pregovora ruske i ukrajinske delegacije, a zatim će dati neke ocjene.
 
- Treba ih analizirati, a onda razmisliti o perspektivama - konstatovao je Peskov.

U ponedjeljak je održana prva runda pregovora između delegacija Rusije i Ukrajine na teritoriji Bjelorusije. Rusku delegaciju predvodio je pomoćnik ruskog predsjednika Vladimir Medinski.

Ranije je kabinet predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog saopštio da je "ključno pitanje pregovora momentalni prekid vatre i povlačenje trupa sa teritorije Ukrajine". Sam Zelenski je poslije sastanka rekao da za sada nema rezultata koji je potreban Ukrajini.

Predsjednik Rusije je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti "zahtijevaju odlučnu i hitnu akciju", pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije "zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima". Za to je, prema njegovim riječima, planirano da se izvrši "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine", da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za "krvave zločine nad civilima" u Donbasu.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: