Lavrov: Ne postoji mehanizam kojim se Rusija može izbaciti iz SB UN | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Lavrov: Ne postoji mehanizam kojim se Rusija može izbaciti iz SB UN

Izvor: RTRS | Datum:03.03.2022.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da ne postoji mehanizam za lišavanje Rusije mjesta u Savjetu bezbjednosti UN.


 

- Mehanizam ne postoji. Ne pokušavajte da bilo šta objasnite britanskim predstavnicima. Njihova apsolutna neadekvatnost svima nam je dobro poznata - rekao je ruski ministar u intervjuu za TV "Al Džazira".

Na to da je isključenje Rusije iz ovog tijela svjetske organizacije nemoguće bez izmjena Povelje UN već ranije je ukazala zamjenica generalnog sekretara Vendi Šerman.

Prema njenim riječima, u američkoj administraciji za sada ne smatraju da tako nešto neophodno.

I predstavnik premijera Britanije Borisa Džonsona rekao je da Povelja UN ne daje mogućnost da se Rusija isključi iz Savjeta bezbjednosti UN.

Kako je rekao, Rusija ima pravo veta koji može da uloži na svaku rezoluciju, tako da bi bila isključena i ona sama bi morala da glasa za to.

Učešće Rusije u Savjetu bezbjednosti UN kao stalne članice navedeno je u članu 23 Povelje UN.

Republika Kina, Francuska, Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske i Sjedinjene Američke Države su stalne članice Savjeta bezbjednosti.“

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je 27. februara pozvao je da se Rusiji oduzme pravo glasa u SB UN zbog vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara, usljed zaoštravanja situacije u Donbasu, potpisao ukaz kojim se priznaje nezavisnost DNR i LNR a tri dana kasnije odobrio je početak specijalne vojne operacije u Ukrajini u cilju zaštite civila u Donbasu.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: