Danas novi pokušaj evakuacije iz Marijupolja | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Danas novi pokušaj evakuacije iz Marijupolja

Izvor: RTRS | Datum:06.03.2022.

Poslije odlaganja evakuacije iz Marijupolja, lokalne vlasti kažu da će novi pokušaj početi u podne po lokalnom vremenu. Nova runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije najavljena je za sutra.


 

Humanitarni koridori u Marijupolju i Volnovahi biće otvoreni, rekao je zamjenik šefa Narodne milicije u Donjecku Eduard Basurin.

Istovremno upozorio je da posjeduje informacije da su militanti nacionalističke jedinice Azov minirali stambene zgrade u centru Marijupolja i postavili 10.000 mina kako bi ugrozili živote civila i za njihovo stradanje optužili Ruse.

- Još se nadamo da će oni ukrajinski komandanti koji su nadležni, dati naredbu potčinjenima da odblokiraju izlaze iz naseljenih područja kako bi civili mogli da napuste te lokacije - naglasio je Basurin.

Borbe na široj teritoriji Donbasa nastavljene su i tokom noći. Proruske snage ušle su u neka područja koja su prethodnih osam godina bila pod kontrolom ukrajinske vojske.

- Šteta je ogromna. Izgleda gore nego kao 2014. godine. Ukrajinski nacisti su nas granatirali dok su napuštali teritoriju - izjavio je stanovnik Trokižbenke.

Rat se nastavlja i u medijima. Ukrajinci su juče objavljivali video zapise oborenih ruskih helikoptera, dok su Rusi objavili snimke oborenih ukrajinskih aviona.

Ogor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane, rekao je da je proteklog dana protivvazušna odbrana Vazdušno-kosmičkih snaga oborila je četiri aviona Su-27 i jedan MiG-29 u području Žitomira, dva helikoptera u području Kijeva i šest bespilotnih letjelica.

U Ukrajinu je od početka ove godine sletjelo skoro 50 transportnih vojnih aviona sa naoružanjem iz raznih zemalja, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Od početka godine skoro 50 vojnih transporta sletjelo je u Ukrajinu iz raznih zemalja: SAD, Velike Britanije, Kanade, Poljske i Litvanije. Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov i komandant oružanih snaga Valerij Zalužni naveli su u zajedničkoj izjavi od 14. februara da je isporučeno preko 2.000 tona modernog naoružanja, municije i zaštitne opreme - saopštila je Zaharova.

Član ukrajinske pregovaračke delegacije Denis Kirejev poginuo je tokom specijalnog zadatka, saopštila je glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine demantujući navode medija da je ubijen jer je otkriveno da je ruski špijun.

Naciji se ponovo obratio predsjednik Vladimir Zelenski pozivajući Ukrajince da pruže otpor. Nakon jučerašnjih kritika na račun zapadnih zemalja kao i na račun NATO ukrajinski ministar spoljnih poslova svom američkom kolegi zahvalio se na pomoći.

- Svaki metar naše ukrajinske zemlje osvojen protestom i poniženjem osvajača je korak naprijed, korak ka pobjedi cijele naše države. U svim našim gradovima u koje je ušao neprijatelj pokrenite otpor - izjavio je Zelenski.

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar inostranih poslova, naveo je da cijeni što je urađeno u posljednjih nedjelju dana.

– Neviđena, brza reakcija na rusku agresiju.To se mora nastaviti, pritisak mora biti pojačan, a Ukrajini mora biti obezbijeđeno oružje neophodno za borbu u ovom ratu - rekao je Kuleba.

Američki predsjednik Džozef Bajden obratio se ruskom narodu i poručio da oni nisu neprijatelji SAD. Bajden je tom prilikom napravio novi gaf.

- Kao što znate, Putin je odlučio da izvrši invaziju na Rusiju. Kako smo došli do toga? -upitao je Bajden.

Ruska državna kompanija Gasprom prebacila je danas oko 110 miliona kubnih metara gasa u Evropu, preko ukrajinske teritorije, rekao je portparol te kompanije. Evropske diplomate i dalje traže način da se oslobode zavisnosti od ruskog gasa i nafte.

- Evropska unija mora da se oslobodi zavisnosti od ruske nafte, gasa i uglja. A za to moramo da diverzifikujemo snabdjevanje. Moramo da postanemo bolji u energetskoj efikasnosti i moramo masovno da ulažemo u obnovljive izvore energije, jer je ovo strateško ulaganje u našu sigurnost snabdjevanja, ali i u zdravlje naše planete - naglasila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Javni emiter RTV Slovenija obustavio je izvještavanje iz Moskve zbog stupanja na snagu novog ruskog zakona protiv dezinformacija prema kojem novinarima prijeti kazna i do 15 godina zatvora zbog namjernog širenja lažnih vijesti o ruskoj vojsci u Ukrajini.

Rad u Rusiji obustavio je i radio Slobodna Evropa. Kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je svojim državljanima da napuste Rusiju dok su komercijalna sredstva putovanja i dalje dostupna. Iz ministarstva su upozorili da su bezbjednosni uslovi nepredvidivi i da bi mogli da se nenajavljeno pogoršaju


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: