Ruske snage u Ukrajini obustavile dejstva - otvoreni humanitarni koridori | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Ruske snage u Ukrajini obustavile dejstva - otvoreni humanitarni koridori

Izvor: RTRS | Datum:08.03.2022.

Ruske oružane snage otvorile su humanitarne koridore, a jutros je počeo režim tišine za izlazak civila iz Kijeva, Marijupolja, Harkova, Sumija i Černigova. Zamjenica premijera Ukrajine, Irina Vereščuk, objavila je "režim tišine" od osam sati po srednjoevropskom vremenu za kretanje humanitarnim koridorom od grada Sumi do Poltave. Druge rute nisu dogovorene, rekla je Vereščuk.


 

Prvi konvoj sa ljudima iz Sumija krenuo je humanitarnim koridorom jutros od devet, a nakon konvoja krenuće i civilno stanovništvo u svojim vozilima. Koridor će biti otvoren večeras do devet, potvrdila je ukrajinska strana. Humanitarno pitanje je trenutno najvažnije, čulo se i sinoć kasno na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

- Rusija i dalje cinično zanemaruje norme međunarodnog humanitarnog prava tokom neprijateljstava. Ruske trupe blokiraju brojne pokušaje ukrajinskih vlasti da evakuišu civile kroz humanitarne koridore. Uskratili su pristup međunarodnim organizacijama za pružanje humanitarne pomoći najugroženijim mjestima - rekao je ambasador Ukranije u UN-u Sergej Kislica.

Apelujem na naše zapadne kolege da ubijede ukrajinsko rukovodstvo da konačno razmisli o bezbjednosti ukrajinskih i stranih državljana koje drže radikali i da se uključe u rad na otvaranju i obezbjeđivanju sigurnosti humanitarnih koridora, rekao je ruski ambasador pri UN, Vasilij Nebenzja. Broj žrtava među civilnim stanovništvom u Ukrajini raste, prije svega u Kijevu i zbog podjele oružja građanima, rekao je Nebenzja. Na području Luganska i Donjecka i danas traje borba.

- Napredovanje je bilo dever kilometara. Jedinice Narodne milicije Donjecka Narodna Republika uspostavila je kontrolu nad četvrti Osaviakhim u Mariupolju - naveo je portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je noćni snimak borbene upotrebe jurišnih helikoptera Ka-52. Posade ruskog vazduhoplovstva koje su djelovale u parovima uništile su sistem protivvazdušne odbrane i oklopna vozila navođenim protivtenkovskim projektilima, izvještavaju Rusi. Vladimir Putin je potvrdio da u vojnim akcijama neće učestvovati niko osim profesionalaca.

-Podvlačim, regruti nisu i neće biti uključeni u borbena dejstva. Niti će biti dodatne mobilizacije rezervnog sastava. Postavljene ciljeve će ostvariti samo profesionalni vojnici. Uvjeren sam da će pouzdano osigurati sigurnost i mir za ruski narod - naveo je Putin.

Rusija se nada da će sa Ukrajinom riješiti pitanje priznavanja ruskog suvereniteta nad Krimom, kao i suvereniteta Donjecke i Luganske Narodne Republike, rekao je Vladimir Medinski, šef ruske delegacije u pregovorima sa Ukrajinom. Vladimir Zelenski i dalje traži vojnu podršku Zapada.

- Pitanje je koliko dugo možemo izdržati? Mnogo toga zavisi, ne samo od nas. Izdržaćemo. A čak i ako dođu u sve naše gradove, biće pobune, pobunjeničkog rata i niko neće odati našu nezavisnost. Danas je rat ovdje. Sutra će to biti u Litvaniji, pa u Poljskoj, pa u Njemačkoj - kaže Zelenski.

Zelenski je izjavio da nema namjeru da napušta Kijev i da ostaje u predsjedničkoj rezidenciji.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, rekao je tokom predizborne kampanje, da se prema Rusiji i njenom narodu treba odnositi sa poštovanjem. Za razliku od evropskih i nekih azijskih saveznika, saveznici NATO-a na Bliskom istoku odbijaju da uvedu sankcije Rusiji i prekinu kontakte sa Moskvom, navodi "Vol strit džurnal".


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: