Rusi sve bliže Kijevu - ponovo otvoreni humanitarni koridori | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Rusi sve bliže Kijevu - ponovo otvoreni humanitarni koridori

Izvor: RTRS | Datum:12.03.2022.

U Kijevu, Žitomiru, Odesi, Sumiju, ali i drugim gradovima širom Ukrajine, od jutros se opet čuju sirene za vazdušnu opasnost.
 

Ponovo su otvoreni humanitarni koridori za evakuaciju civila iz Sumija, Marijupolja i regiona oko Kijeva, saopštila je potpredsjednica ukrajinske Vlade Irina Vereščuk. Borbe koje traju otežavaju izlazak civila iz ratnih područja.

Gradovi Harkov, Černihiv, Sumi i Marijupolj i dalje su okruženi ruskim snagama, a borbe traju i na području Kijeva, kome su Rusi sve bliže. U ruskom raketnom napadu uništena je ukrajinska vadušna baza u gradu Vasilkovu u blizini Kijeva, javljaju ukrajinski mediji. I

Informaciju je potvrdila i gradonačelnica Vasilkova, a rekla je da je pogođeno i skladište municije. I sa ruske strane stiže potvrda da je gađan aerodrom u Vasilkovu, kao i glavni centar radio i elektronske obavještajne službe Oružanih snaga Ukrajine u Brovarima.

- Ujutro 12. marta, visokoprecizno oružje velikog dometa pogodilo je objekte vojne infrastrukture Ukrajine. Van dejstva su stavljeni vojni aerodrom u Vasilkovu i glavni centar radio i elektronske obavještajne službe Oružanih snaga Ukrajine u Brovarima  - izjavio je Igor Konašenkov.

Veći dio grada Volnovahe na istoku Ukrajine je u ruševinama, nakon teških uličnih borbi između ukrajinskih i ruskih trupa. Stambene zgrade i ulice su uništene artiljerijskom vatrom, a Rusi su zauzeli grad.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju za kidnapovanje gradonačelnika Melitopolja, izjednačivši taj akt sa akcijama ISILa.

- Jasno je da je to znak slabosti osvajača. Nisu dobili nikakvu podršku na našoj zemlji, iako su na nju zaista računali. Zato što su godinama lagali sebe da ljudi u Ukrajini čekaju Rusiju. Nisu našli saradnike koji su svoje gradove i vlast prepustili okupatorima - izjavio je Zelenski.

Rusi spremaju kontrasankcije protiv SAD, kao odgovor na sankcije koje Amerika iz dana u dan pojačava prema Rusiji. Ruske sankcije protiv SAD su spremne i uskoro će biti objavljene, rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Rjabkov. Spiskovi su gotovi, radimo na tome, dodao je Rjabkov.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: