Lavrov: Saradnja Moskve i Pekinga sada će postati snažnija | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Lavrov: Saradnja Moskve i Pekinga sada će postati snažnija

Izvor: RTRS | Datum:19.03.2022.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će saradnja Rusije i Kine samo postati snažnija pod aktuelnim okolnostima.


 

 Ova saradnja će postati jača, jer u vrijeme kad Zapad očigledno podriva temelje na kojima je sazdan međunarodni sistem vrijednosti, naravno da ćemo mi, kao dvije supersile, morati da razmislimo kako da nastavimo dalje u ovom svijetu - rekao je Lavrov, prenijela je agencija Interfaks.

Lavrov kaže da nije isključena mogućnost da inicijativa o uvođenju mirovnog kontingenta NATO-a u Ukrajinu podrazumijeva poljsku kontrolu nad zapadnim dijelom zemlje.

- Smatram da je to demagoška inicijativa i da će članice NATO-a shvatiti da trebaju biti razumne i realne - poručio je šef ruske diplomatije.

On je podsjetio da je premijer Poljske Mateuš Moravjecki iznio ideju da se u Ukrajinu pošalje mirovni kontingent NATO-a.

- Ne isključujem mogućnost da, ukoliko bi ta odluka iznenada bila donesena, da bi podrazumijevala da osnovu tih mirovnih snaga čini poljski kontingent koji bi preuzeo kontrolu nad zapadnom Ukrajinom, na čelu sa Lavovom, gdje će ostati duži period - ocijenio je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Lavrov ističe da je Rusija bila spremna da sarađuje sa Zapadom čak i u savezničkom formatu, ali da, nažalost, to nije uspjelo.

- Od kada je predsjednik /Rusije Vladimir/ Putin došao na vlast, od početka dvijehiljaditih godina, bili smo otvoreni prema Zapadu, bili smo spremni da sarađujemo u različitim formatima, čak i u oblicima za koje je predsjednik rekao da su bliski savezničkim. Nažalost, nije uspjelo - rekao je Lavrov.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: